Hong Kong: Apare primul pacient reinfectat cu virus Wuhan, confirmat genetic

Personal medical din Hong Kong, 23 august 2020 (May James/AFP via Getty Images)
A.P.
25.08.2020

Un bărbat din Hong Kong, în vârstă de 33 de ani, a devenit primul pacient din lume care a fost reinfectat cu o tulpină mutantă a virusului Wuhan, potrivit cercetătorilor care au declarat că descoperirea ar putea avea implicaţii masive pentru supravieţuitorii bolii respiratorii produse de virus, care se numeşte COVID-19.

Pacientul, un profesionist IT fără condiţii de sănătate subiacente, a ieşit pozitiv a doua oară pe 15 august, în timpul unui screening de intrare pe aeroportul din Hong Kong, în urma unei călătorii în Spania şi Marea Britanie.

Când s-a îmbolnăvit pentru prima oară în urmă cu aproximativ 4 luni şi jumătate, bărbatul a manifestat tuse, dureri în gât, febră şi dureri de cap şi a fost internat în 26 martie, potrivit unui raport al cercetătorilor Universităţii Hong Kong.

În final, şi-a revenit pe 14 aprilie. Nu este clar când sau cum a fost reinfectat, dar a rămas asimptomatic pe parcursul celei de-a doua infecţii.

După analiza genetică, cercetătorii au descoperit cel puţin 24 de diferenţe între genomurile a două tulpini de virusul SARS-cov-2 (denumire ştiinţifică pentru virusul Wuhan), sugerând că pacienţii care se recuperează de la COVID-19 rămân vulnerabili.

Această ipoteză a fost vehiculată intens la începutul răspândirii focarului pe plan internaţional, în luna februarie.

Cea de-a doua tulpină este asociată cu probe colectate în Elveţia şi Marea Britanie, din iulie până în august, potrivit studiului cercetătorilor, care a fost acceptat pentru publicare în jurnalul medical Clinical Infectious Diseases.

În timp ce anterior au fost citate cazuri de pacienţi cu recidive în China şi în alte ţări, cazul Hong Kong este prima reinfecţie dovedită cu secvenţiere genetică. Rezultatele, au declarat cercetătorii, amintesc faptul că imunitatea după recuperare şi vaccinarea împotriva virusului nu pot proteja permanent de virus.

Este probabil ca virusul să rămână în comunitatea internaţională, asemenea celui de răceală obişnuită, iar pacienţii recuperaţi ar trebui să respecte în continuare indicaţiile agenţiilor de sănătate, cum ar fi purtarea unei măşti şi regulile de distanţare socială.

Individul a fost externat dintr-un spital din Hong Kong pe 21 august, potrivit rapoartelor presei locale.

"Acest pacient este suficient de norocos că nu a avut niciun simptom în timpul celei de-a doua infecţii, dar nu putem presupune că a doua infecţie este uşoară în fiecare caz", a declarat reporterilor, pe 24 august, Kelvin Kai-wang To, profesor asociat clinic la Departamentul de microbiologie al universităţii şi coautor al studiului.

„Ar putea există o a doua infecţie şi chiar a treia sau a patra, ceea ce face mai dificil controlul asupra focarului.”

Virusurile suferă frecvent mutaţii genetice pe măsură ce se reproduc şi se adaptează mediului gazdă, ceea ce poate face ca agentul patogen să fie mai mult sau mai puţin periculos.

Mutaţia, numită D614G, care a proliferat în Europa şi Statele Unite, are ca rezultat încă 4 sau 5 vârfuri ale virusului Wuhan, lucru care a sporit în mod semnificativ infecţiozitatea acestuia, potrivit unui studiu recent realizat de Scripps Research, un institut de cercetare medicală non-profit.

După ce virusurile atacă organismul, sistemul imunitar uman produce anticorpi pentru neutralizarea agentului patogen, oferind totodată o anumită protecţie împotriva viitoarelor infecţii. Dar o astfel de imunitate se estompează în timp, în special pentru cei cu simptome mai uşoare, potrivit unui studiu din iulie realizat de Universitatea din California .

David Strain, lector principal clinic la Universitatea din Exeter Medical School din Marea Britanie, a declarat: „Cazul Hong Kong a fost o 'constatare îngrijorătoare'”.

„Vaccinările funcţionează prin simularea infecţiei în organism, permiţând astfel organismului să dezvolte anticorpi. Dacă anticorpii nu oferă o protecţie de durată, va trebui să revenim la o strategie de eliminare virală pentru a reveni la o viaţă normală ”, a afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor