Liviu Dragnea vrea să cedeze Portul Constanţa lui Mazăre

Vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat marţi că autorităţile locale din Constanţa vor să-şi majoreze la peste 30% participaţia la Portul Constanţa, arătând că până în acest moment, Guvernul nu a realizat un proiect în acest sens.
Portul Constanţa (Epoch Times România)
Flori Mladin
21.01.2014

Vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat marţi că autorităţile locale din Constanţa vor să-şi majoreze la peste 30% participaţia la Portul Constanţa, arătând că Guvernul nu a realizat un proiect în acest sens. De fapt, dacă ar deţine un procent de peste 30 de procente, autorităţile constănţene ar deveni acţionar majoritar al portului.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că şi în alte state autorităţile locale deţin un procent important din porturi.

"Care ar fi argumentele ca autoritatea locală să nu ia acest pachet de acţiuni... pentru că, în general, în majoritatea porturilor importante din Europa şi nu numai, autoritatea locală are un procent important. În condiţiile în care există un procent mai mare de acţiuni, veniturile pe care le realizează Consiliul Local sunt mai mari şi asta înseamnă că pot realiza pentru comunitatea locală mai multe proiecte, să le facă oamenilor viaţa mai bună", a menţionat Liviu Dragnea.

"Deci, există o discuţie, dar un proiect efectiv la nivelul Guvernului, până la această oră, nu s-a realizat", a precizat vicepremierul.

Ramona Mănescu: portul este obiectiv strategic de interes naţional

Ministerul Transporturilor a afirmat că nu doreşte să cedeze portul Constanţa autorităţilor locale deoarece este un obiectiv strategic, de interes naţional şi trebuie tratat ca atare, a afirmat Ramona Mănescu, ministrul de resort, în cadrul unei emisiuni difuzate la Pro TV.
"Eu nu vreau să dau portul şi domnul Mazăre (Radu Mazăre, primarul Constanţei - n.r.) ştie lucrul acesta, chiar dacă se supără pe mine, asta este. (...) Porturile au proiecte în derulare, pe fonduri europene, odată ce schimbi administratorul, se încheie contractul, pierzi fondurile europene, sunt proiecte care au fost finalizate dar nu a trecut perioada de graţie de 5 ani, deci orice modificare presupune returnarea fondurilor care au fost investite. Apoi, avem un proiect integrat, acesta de care vă spuneam, pe care vrem să-l începem în 2014. Ar fi fost pus în pericol, pentru ca un proiect integrat trebuie gestionat într-un mod integrat şi nu fărâmiţat în mii de bucăţele, care mai apoi nu ştim cine şi cum le administrează şi le gestionează“.
Context
Guvernul Ponta se pregăteşte să-i ofere edilului Radu Mazăre un pachet majoritar de acţiuni la Portul Constanţa, în timp ce Organizaţia patronală "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare au făcut numeroase sesizări către Ministerul Transporturilor în care prezintă problemele grave care au loc acolo şi cer investigarea deficienţelor constatate în actul de administrare a acestuia.

Momentan, statul deţine 60% din acţiunile APMC (portul Constanţa) prin Ministerul Transporturilor, Fondul Proprietatea 20% şi Consiliul Local Constan­ţa 20%.

Demersurile lui Mazăre au început pe 19 septembrie, când primarul îi anunţa pe membrii consiliului local că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursă a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15% din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja, ceea ce urma să facă din Consiliul Local Constanţa acţionarul majoritar al portului.

Dacă 15% din acţiuni s-ar lista la bursă şi 15% s-ar duce la primar, statul ar mai rămâne cu doar 30% din acţiuni, iar Consiliul Local Constanţa ar deveni acţionar majoritar cu 35% din acţiuni.

Operatorii Portuari nu văd cu ochi buni transferul

”În mai multe rânduri, membrii Organizaţiilor noastre au arătat că întreaga activitate a conducerii APMC s-a derulat şi se derulează împotriva intereselor acţionarului majoritar statul şi a partenerilor contractuali (agenţii economici privaţi), întreagă activitate a APMC fiind concentrată numai pe rezolvarea unor interese individuale sau de grup şi crearea unor facilităţi neconcurenţiale în favoarea unora dintre societăţile comerciale cu consecinţe grave asupra economiei naţionale(...) Cu toate acestea, observăm că nici până la data înaintării prezentului document nu au fost adoptate măsuri concrete cu privire la sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de situaţia actuală a administrării de către APMC a porturilor maritime cu importanţă strategică pentru dezvoltarea socio-economică a României”, se precizează într-una din scrisorile transmise Ministerului Transporturilor, citate de Adevărul.

În documentul citat se arată şi faptul că raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor din care reiese că au fost încheiate, la data de 1 februarie 2013, două contracte privind realizarea digului de larg care au adus prejudicii statului român. Organizaţia patronală şi federaţia sindicală amintesc că până acum nu au fost sancţionate persoanele responsabile şi solicită "adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri drastice, având în vedere importanţa economică şi socială a activităţii derulate în porturile României de la Marea Neagră".


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor