Liviu Dragnea vrea să cedeze Portul Constanţa lui Mazăre
alte articole
Vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat marţi că autorităţile locale din Constanţa vor să-şi majoreze la peste 30% participaţia la Portul Constanţa, arătând că Guvernul nu a realizat un proiect în acest sens. De fapt, dacă ar deţine un procent de peste 30 de procente, autorităţile constănţene ar deveni acţionar majoritar al portului.
Ministrul Dezvoltării a adăugat că şi în alte state autorităţile locale deţin un procent important din porturi.
"Deci, există o discuţie, dar un proiect efectiv la nivelul Guvernului, până la această oră, nu s-a realizat", a precizat vicepremierul.
Ramona Mănescu: portul este obiectiv strategic de interes naţional
Momentan, statul deţine 60% din acţiunile APMC (portul Constanţa) prin Ministerul Transporturilor, Fondul Proprietatea 20% şi Consiliul Local Constanţa 20%.
Demersurile lui Mazăre au început pe 19 septembrie, când primarul îi anunţa pe membrii consiliului local că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursă a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15% din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja, ceea ce urma să facă din Consiliul Local Constanţa acţionarul majoritar al portului.
Dacă 15% din acţiuni s-ar lista la bursă şi 15% s-ar duce la primar, statul ar mai rămâne cu doar 30% din acţiuni, iar Consiliul Local Constanţa ar deveni acţionar majoritar cu 35% din acţiuni.
Operatorii Portuari nu văd cu ochi buni transferul
”În mai multe rânduri, membrii Organizaţiilor noastre au arătat că întreaga activitate a conducerii APMC s-a derulat şi se derulează împotriva intereselor acţionarului majoritar statul şi a partenerilor contractuali (agenţii economici privaţi), întreagă activitate a APMC fiind concentrată numai pe rezolvarea unor interese individuale sau de grup şi crearea unor facilităţi neconcurenţiale în favoarea unora dintre societăţile comerciale cu consecinţe grave asupra economiei naţionale(...) Cu toate acestea, observăm că nici până la data înaintării prezentului document nu au fost adoptate măsuri concrete cu privire la sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de situaţia actuală a administrării de către APMC a porturilor maritime cu importanţă strategică pentru dezvoltarea socio-economică a României”, se precizează într-una din scrisorile transmise Ministerului Transporturilor, citate de Adevărul.
În documentul citat se arată şi faptul că raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor din care reiese că au fost încheiate, la data de 1 februarie 2013, două contracte privind realizarea digului de larg care au adus prejudicii statului român. Organizaţia patronală şi federaţia sindicală amintesc că până acum nu au fost sancţionate persoanele responsabile şi solicită "adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri drastice, având în vedere importanţa economică şi socială a activităţii derulate în porturile României de la Marea Neagră".