Tentaculele lui Mazăre
alte articole
Guvernul Ponta se pregăteşte să-i ofere edilului Radu Mazăre un pachet majoritar de acţiuni la Portul Constanţa, în timp ce Organizaţia patronală "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare au făcut numeroase sesizări către Ministerul Transporturilor în care prezintă problemele grave care au loc acolo şi cer investigarea deficienţelor constatate în actul de administrare a acestuia.
Operatorii portuari au făcut, în ultima vreme, mai multe sesizări privind activitatea porturilor de la Marea Neagră, care însă au rămas fără răspuns. Aceştia au evidenţiat şi posibilele efecte negative care le-ar avea transferului Portului Constanţa de la minister la autorităţile locale.
Radu Mazăre insistă de aproximativ un an asupra acestui transfer şi se pare că este pe cale să-şi atingă obiectivele în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că ”o parte din acţiuni vor fi listate, iar restul vor fi împărţite în mod egal între Primărie şi Guvern, dar vreau cât mai multă implicare a capitalului privat pentru a avea capacitatea de investiţii”.
Motivul dat de Ponta - ”autoritatea locală, este normal să aibă un cuvânt important de spus în dezvoltarea portului”.
Colaborarea Mazăre - Ponta
Momentan, statul deţine 60% din acţiunile APMC (portul Constanţa)prin Ministerul Transporturilor, Fondul Proprietatea 20% şi Consiliul Local Constanţa 20%.
Demersurile lui Mazăre au început pe 19 septembrie, când primarul îi anunţa pe membrii consiliului local că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursă a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul de la ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15 % din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja, ceea ce urma sa facă din Consiliul Local Constanţa acţionarul majoritar al portului.
Dacă 15% din acţiuni s-ar lista la bursă şi 15% s-ar duce la primar, statul ar mai rămâne cu doar 30% din acţiuni, iar Consiliul Local Constanţa ar deveni acţionar majoritar cu 35% din acţiuni.
"Noi am discutat cu premierul Victor Ponta ca să se scoată 15% pe bursă şi 15% să revină Consiliului Local Municipal iar statul să rămână cu 30%. Deci asta este forma agreată cu premierul, pentru moment.
"Totul va fi transparent. Cei de la Ministerul Transporturilor consideră că sunt în continuare jupâni”, declara pe 19 septembrie Radu Mazăre.
Noul ministru de la Transporturi, Ramona Mănescu, nu pare foarte încântată de această colaborare dintre primarul Mazăre şi premier. Surse oficiale din Ministerul Transporturilor au afirmat, după declaraţiile primarului că, "de fapt Radu Mazăre ar vrea să fie jupânul portului, dar visează, nici vorbă să fie transferate alte 15% din acţiuni la CLM Constanţa, doamna ministru [Ramona Mănescu - n.r.] nu agreează aşa ceva pentru că portul Constanţa este de interes strategic naţional iar o eventuală listare la bursă se va face, conform legii, pentru 5% din acţiuni".
Desigur că se poate foarte uşor să se ajungă la un acord dacă premierul îi va impună Ramonei Mănescu decizia sa de împărţire a portului, obiectiv strategic naţional.
"O să discutăm chiar cu doamna ministru Mănescu, cu reprezentanţii portului, noua strategie de dezvoltare. Pentru ca povestea iniţială, că să se vândă doar 5% din acţiuni, era neserioasă. Bineînţeles că asta înseamnă schimbarea legii, modificarea strategiei”, declara recent premierul.
Operatorii Portuari nu văd cu ochi buni transferul
„O astfel de măsură ar putea avea drept efect o imixtiune sporită a factorului politic în deciziile administraţiei portuare, ceea ce ar putea conduce la o instabilitate economică şi la o scădere a încrederii investitorilor români şi/sau străini în mediul de afaceri românesc în ansamblul sau", reiese din memoriile "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare.
În opinia operatorilor portuari transferul la autorităţi pune în pericol şi mai mult situaţia Portului Constanţa.
”În mai multe rânduri, membrii Organizaţiilor noastre au arătat că întreaga activitate a conducerii APMC s-a derulat şi se derulează împotriva intereselor acţionarului majoritar statul şi a partenerilor contractuali (agenţii economici privaţi), întreagă activitate a APMC fiind concentrată numai pe rezolvarea unor interese individuale sau de grup şi crearea unor facilităţi neconcurenţiale în favoarea unora dintre societăţile comerciale cu consecinţe grave asupra economiei naţionale(...) Cu toate acestea, observăm că nici până la data înaintării prezentului document nu au fost adoptate măsuri concrete cu privire la sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de situaţia actuală a administrării de către APMC a porturilor maritime cu importanţă strategică pentru dezvoltarea socio-economică a României”, se precizează într-una din scrisorile transmise Ministerului Transporturilor, citate de Adevărul.
În documentul citat se arată şi faptul că raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor din care reiese că au fost încheiate, la data de 1 februarie 2013, două contracte privind realizarea digului de larg care au adus prejudicii statului român. Organizaţia patronală şi federaţia sindicală amintesc că până acum nu au fost sancţionate persoanele responsabile şi solicită "adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri drastice, având în vedere importanţă economică şi socială a activităţii derulate în porturile României de la Marea Neagră".