Lipsa cronică de somn este dăunătoare pentru sănătate
alte articole
Lipsa cronică de somn a devenit pentru civilizaţia modernă o normă inevitabilă, care este capabilă să ne scoată din albia unei vieţi normale şi să ne inducă într-o stare depresivă şi de iritabilitate.
În ritmul zbuciumat al vieţii contemporane ne petrecem tot mai mult timp în deplasări, la lucru, în familie, pentru distracţii, etc., reducând dramatic cantitatea de odihnă şi somn. Între timp, un somn sănătos constituie o condiţie de bază pentru o stare normală de sănătate, pentru restabilirea forţelor şi obţinerea unei rezistenţe sporite la stres. Cine dintre noi, având o senzaţie de oboseală permanentă, nu se irită din cauza celor mai neînsemnate lucruri? Cine, aflându-se în după-amiază la locul de muncă, nu se luptă intens cu somnul şi nu îşi doreşte să aţipească măcar pentru câteva minute?
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiecare al patrulea locuitor al planetei noastre suferă de tulburări de somn. Femeile, care sunt nevoite să facă faţă mai multor situaţii asociate cu diverse sentimente, suferă de insomnie într-o proporţie mai mare decât bărbaţii. Oamenii de ştiinţă japonezi de la Universitatea din Nagoya, au efectuat un şir de experimente, în cazul a peste 10.000 de oameni şi au ajuns la concluzia că 7 ore de somn sunt suficiente pentru menţinerea unui organism sănătos.
Einstein avea nevoie de 12 de ore de somn, iar Napoleon consideră că doar idioţii pot să doarmă mai mult de 6 ore. Leonardo da Vinci credea că viaţa este prea preţioasă ca s-o risipeşti pe somn şi dormea doar 1,5 ore pe zi.
Deci, câte ore valoroase din viaţă suntem gata să le acordăm somnului? Răspunsul este evident – fiecare om îşi are propria limită de somn, în funcţie de caracteristicile fiziologice şi psihologice ale organismului. Această normă variază între 4 şi 10 ore. Cel mai important lucru – este să nu cădem dintr-o extremă în alta, adică să ne privăm definitiv de somn sau să trândăvim zi şi noapte în stare de somnolenţă.
Dacă, deja de ceva timp suferiţi de tulburări de somn, trebuie să faceţi anumite investigaţii medicale. Dacă insomnia vă este condiţionată de o anumită boală, tratamentul trebuie să vizeze maladia primară. În cazul în care insomnia nu are motive concrete, vă poate ajuta un psiholog sau un medic neuropsihiatru. Tulburările de somn pot fi asociate cu depresie, nervozitate şi stres prelungit, precum şi o serie de boli ce epuizează organismul. Experţii de la Harvard Medical School sunt de părere că insuficienţa somnului creşte cu 83% riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale.
Pentru vă îmbunătăţi calitatea somnului, urmaţi câteva reguli simple:
- Încercaţi să vă culcaţi până la orele 24:00.
- Pentru a reduce stresul, străduiţi-vă să adormiţi şi să vă treziţi la aceeaşi oră.
- Aerisiţi odaia cu regularitate, înainte de culcare.
- Este mai bine să dormiţi cu fereastra uşor deschisă, iar temperatura camerei ar trebui să oscileze între 18-20 grade C.
- Nu mâncaţi prea mult înainte de somn. Luaţi cina, de preferinţă cu 3-4 ore înainte de culcare, deoarece organismul va necesita o cantitate sporită de energie pentru digestia alimentelor.
- Este util să beţi un pahar de apă caldă cu miere de albine.
- Evitaţi consumul de alcool înainte de culcare. Organismul va fi angajat neutralizarea alcoolului, în loc de restabilirea forţelor.
- Faceţi un duş fierbinte înainte de culcare. Acesta vă va ajuta să vă relaxaţi şi să vă calmaţi. În plus, pielea curată respiră mai bine, iar oxigenul indispensabil pătrunde mai uşor în organism.
- Includeţi o muzică instrumentală liniştită şi relaxantă. Aceasta va normaliza tensiunea arterială şi ritmul cardiac.
- Evitaţi conversaţii de lungă durată la telefon, mai ales dacă acestea includ diverse zvonuri: în astfel de caz, cu siguranţă, nu veţi reuşi să adormiţi repede.
- Nu suprasolicitaţi psihicul cu activităţi zgomotoase sau filme cu conţinut violent. Este mai bine să citiţi, înainte de culcare, ceva pozitiv şi benefic pentru minte. În acest sens, o acţiune pozitivă ar avea, spre exemplu, studierea gramaticii unei limbi străine.
- Nu încercaţi să rezolvaţi înainte de culcare probleme globale legate de ziua imediat următoare şi să derulaţi momentele dificile sau supărările zilei ce a trecut. Britanicii, de exemplu, cred că un somn bun au cei care, înainte de a merge la culcare, şi-au cerut iertare de la cei pe care i-au supărat astăzi.
- Mergeţi la culcare cu o atitudine pozitivă şi cu un profund sentiment de recunoştinţă pentru că soarta v-a dăruit o nouă zi!