Limitele de poluare fixate de UE sunt prea mari. Inima este în pericol (Studiu)
alte articole
Conexiunea dintre poluarea atmosferică şi riscul de a face atac de cord amplifică preocupările europenilor pentru reducerea limitei maxime acceptate a poluării.
Cercetătorii de la „British Medical Journal“ (BMJ) au examinat datele obţinute de la 100.000 de oameni care locuiesc în cinci ţări europene, descoperind că sănătatea este influenţată de poluare, chiar şi la concentraţiile permise în prezent, notează BBC.
Unele persoane susţin că riscurile în ce priveşte sănătatea omului sunt încă destul de mici, dar alţii contrazic rezultatele la care a ajuns BMJ întrucât nu ar fi fost luate în considerare concentraţiile foarte mari de poluare la care oamenii au fost deja expuşi.
De fapt există alţi factori care au un impact mult mai mare în ce priveşte riscul de atac de cord asupra omului, de exemplu fumatul sau hipertensiunea, dezvăluie cercetările care au fost făcute de institute şi universităţi europene.
Necesitatea impunerii unor limite mai joase
Studiul efectuat de BMJ a arătat că pentru fiecare creştere de 5 micrograme pe metru cub (5 µg/m3) în expunerea în fiecare an la poluarea cu particule fine (PM 2,5), care este considerată cea mai periculoasă, există o creştere cu 13% a atacurilor de inimă, chiar şi după ce au fost înregistraţi şi alţi factori de risc, ca de exemplu fumatul. Nivelurile mărite de poluare cu particule mari (PM 10) au fost, de asemenea, legate de un risc mai mare de atac de cord.
Legăturile dintre poluare şi bolile cardiace au rămas aceleaşi chiar şi atunci când concentraţiile poluării din atmosferă s-au plasat sub limita actuală impusă de UE.
Autorii studiului, care este cel mai mare referitor la impactul poluării asupra sănătăţii europenilor, afirmă că rezultatele obţinute susţin iniţiativa de a scădea limitele în cadrul statelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte expunerea la particule poluante. Actuala legislaţie a UE stabileşte limita de PM 2,5, ceea ce reprezintă dublu faţă de valoarea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Nu există nicio îndoială că o reducere drastică a nivelurilor particulelor fine ar fi benefică pentru sănătatea inimii europenilor. Putem doar să sperăm că politicienii vor fi convinşi de importanţa acestor descoperiri şi că îşi vor reanaliza legislaţia poluării”, precizează Jon Ayres, profesor de medicină respiratorie şi de mediu de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie.