Lilia Shevtsova: ”Occidentul este slab, iar Rusia profită de asta” (video)

”Rusia încearcă să iasă din izolare, iar Putin vrea să scape de problema din Ucraina prin intervenţia în Siria. Regimul său luptă pentru supravieţuire”,a susţinut analista la Bucharest Forum.
Lilia Shevtsova (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
15.10.2015
Se încarcă player-ul...

”Vestul este slab iar Vladimir Putin speculează slăbiciunea Occidentului. El a răsturnat actuala tablă de şah globală şi vrea să reinterpreteze regulile jocului”, a explicat experta de la Brookings Institution în deschiderea Bucharest Forum, cu tema "Europa în faţa furtunii: Perspective pentru o nouă viziune de vecinătate".

În opinia ei, nu există doar o divergenţă de înţelegere a normelor, de interese şi principii între Occident şi Rusia, ci şi o enormă prăpastie între Europa liberală şi lumea iliberală care acum este reprezentată de Rusia resurgentă, o putere nucleară, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu ambiţii mari de a redeveni o putere globală.

Aceste două părţi văd securitatea europeană şi globală într-un mod foarte diferit şi au interpretări incompatibile privind normele dreptului internaţional. Rusia vrea să abroge tratatele, principiile şi normele. ”Asta se întâmplă pentru că Putin şi echipa sa au descoperit că pot arunca cu pietre în casa de sticlă, că Vestul este slab. Occidentul şi-a pierdut traiectoria. Aceasta este premisa pe baza căreia sunt luate deciziile de politică externă şi de securitate ale Rusiei”, a explicat Shevtsova. Ea a ridicat întrebarea cum poate UE să asigure securitatea statelor din zona gri, care nu sunt membre, precum Ucraina sau Moldova.

Prin răsturnarea tablei de şah, în sensul contestării actualei ordini mondiale, Vladimir Putin ”a oprit jocul din ultimii 20 de ani în care Rusia a pretins că aparţine Europei, iar UE şi SUA au pretins că au de-a face cu o putere liberală şi democrată. S-a terminat pateticul joc de imitare care a fost numit Parteneriat de Modernizare”.

Întrebată de Tim Judah, jurnalist de la The Economist, dacă doar Putin este problemă în actuala abordare a Rusiei faţă de Occident, cercetătoarea de la Brookings a arătat că regimul Putin este într-un declin accelerat din cauza faptului că resursele interne scad şi de aceea merge spre exterior şi pune accent pe politica externă. ”Machoismul şi zăngănirea săbiilor urmăreşte o agendă internă”, a explicat Shevtsova.

Există însă şi o elită în Rusia care este integrată cu lumea occidentală, prin bănci, avocaţi, şi care vrea cooperare cu Occidentul, nu confruntare. Lilia Shevtsova susţine că paradoxal ”dacă-i întrebi pe ruşi dacă vor război, o să spună NU, că nu vor un al doilea Afganistan. Dar dacă-i întrebi dacă vor că Rusia să fie o mare putere, 80-90% vor spune că da, dar să fie şi o ţară normală precum cele europene”.

Kremlinul luptă pentru supravieţuire

Pe de altă parte, sistemul de putere de la Kremlin este în declin şi nu poate să se adapteze pentru a face faţă provocărilor şi nici să se transforme. ”Situaţia cu o Rusie cu un sistem de conducere slab care se luptă cu disperare pentru supravieţuire este mult mai complicată decât în urmă cu 20 de ani. Faţă de URSS care era pentru menţinerea stătu-quo-ului, Rusia este acum o ţară revizionistă şi revanşardă”, a precizat Shevtsova.

Prin intervenţia în Siria, Putin vrea să scape de problema ucraineană.

Experta a mai arătat că diferenţa dintre ruşi şi ucraineni este că ”ucrainenii au altă mentalitate şi sunt pregătiţi să iasă în stradă şi să facă 1-2-3 Maidane pentru a cere stat de drept şi să-şi apere demnitatea. În schimb, ruşii vor să aibă o viaţă normală, să respecte regulile şi să fie exact ca restul lumii occidentale, dar aşteaptă de la conducere, de la liderii de la vârf, să le schimbe viaţa”.

Referitor la intervenţia militară a Rusiei în Siria, Lilia Shevtsova a susţinut că ”Putin vrea să scape de problema ucraineană. Este paradoxal, dar este mâna întinsă de Kremlin Occidentului prin care spune că vrea să fie scos din izolare. De ce se întâmplă asta cu rachete, avioane, trupe şi sânge? Acesta este modul în care Putin şi echipa să cred că pot obţine concesii de la Obama şi Merkel. Şi având în vedere reacţiile venite din unele capitale europene, poate că Putin are dreptate cu această abordare”.

”Rusia crede că fiecare putere are dreptul să interpreteze regulile jocului cum vrea. Apoi este convinsă că liderii autoritari nu trebuie şi nu pot fi înlăturaţi şi au legitimitate. Nu mai vrea să permită nicio Revoluţie Portocalie şi doreşte să fie recunoscută ca pilonul principal al Eurasiei. Pe plan global, pentru ea mai multă legitimitate înseamnă că trebuie să încalce regulile”, a precizat experta.

În privinţa relaţiei tot mai apropiate cu China, Shevtsova susţine că Rusia nu poate fi decât un junior partner al Beijingului şi nu va accepta niciodată acest rol. ”Pivotarea Rusiei către China este doar o imitaţie a pivotării administraţiei Obama către China”, a explicat ea.

Revenind la situaţia din Ucraina, experta de la Brookings a concluzionat că sancţiunile occidentale au funcţionat şi au adus o de-escaldare a situaţiei în Ucraina, dar este nevoie de forţe de menţinere a păcii on the ground, pentru că altfel conflictul din Donbass nu va putea fi soluţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor