Ministrul britanic de Externe: Jocul lui Putin în Siria este un “război asimetric clasic”

Rusia este implicată într-un “război asimetric clasic” în Siria, folosindu-şi armata pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi în acelaşi timp declarând că îi atacă militanţii ISIL, a declarat ministrul britanic de Externe.
Phillip Hammond (Epoch Times România)
Andrei Popescu
05.10.2015

Săptămâna trecută, Rusia a început să atace mai multe obiective în Siria, fiind criticată de Occident că nu urmăreşte decât să îl protejeze pe dictatorul sirian Bashar al-Assad şi nu să contribuie la lupta împotriva grupului jihadist Statului Islamic, după cum susţine în mod oficial Moscova.

“Pare să fie un război asimetric clasic rusesc – ai un mesaj propagandistic puternic care susţine că faci un lucru în timp ce, de fapt, faci ceva complet diferit. Şi atunci când eşti luat la întrebări, negi totul”, a declarat duminică ministrul britanic de Externe Philip Hammond într-un interviu cu Reuters susţinut în oraşul Manchester, conform Business Insider.

El a declarat că a purtat discuţii cu Rusia dar că a primit acelaşi răspuns: Moscova atacă militanţii ISIL în Siria.

“Încercaţi să discutaţi cu ruşii. Doar îşi repetă poziţia – care este, de asemenea, şi poziţia iraniană – şi acest lucru este pur si simplu incredibil”, a adăugat el.

Hammond a susţinut că Marea Britanie nu doreşte ca Assad să facă parte în niciun în fel din viitorul Siriei şi a respins propunerile ruşilor şi iranienilor privind desfăşurarea unor alegeri, în efortul de a pune capăt conflictului din ţara arabă.

Conform ministrului britanic de Externe, Siria se află la mare distanţă de a fi capabilă să desfăşoare alegeri libere şi corecte.

“Într-o ţară unde 250.000 de oameni au fost ucişi şi alte 12 milioane s-au refugiat [din calea luptelor] – jumătate în afara ţării lor – cum se poate vorbi despre alegeri libere şi corecte?”, a întrebat Hammond.

El a declarat că elementul cheie pentru încetarea suferinţelor cauzate de războiul civil din ţară este o tranziţie controlată către pace – chiar dacă acest lucru ar însemna ca Assad să rămână temporar la putere.

Dar Hammond a declarat că o astfel de tranziţie nu poate funcţiona decât dacă Assad va face o promisiune că nu va candida la alegerile viitoare şi că va renunţa la controlul asupra aparatului de securitate sirian.

El a adăugat că nu există niciun acord cu Moscova şi Teheranul în privinţa unei astfel de tranziţii.

În plus, Hammond a susţinut că Rusia reprezintă o ameninţare la sistemul internaţional de care depinde securitatea Marii Britanii, adăugând că Moscova a dovedit că nu respectă normele diplomatice.

Hammond a folosit anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia ca un exemplu al modului în care abordează preşedintele rus Vladimir Putin legea internaţională.

Totuşi, a adăugat ministrul britanic de Externe, Moscova încă are de jucat un rol important în Orientul Mijlociu şi, în acelaşi timp, Marea Britanie nu îşi poate permite să ignore rolul Rusiei în negocierea păcii siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor