Liderii UE convin să intensifice eforturile în domeniul apărării

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Youtube - captură ecran)
Redacţia
04.02.2025

Liderii Uniunii Europene au convenit luni să facă mai mult pentru a-şi consolida apărarea împotriva Rusiei şi a altor ameninţări prin creşterea cheltuielilor şi acoperirea lacunelor din capacităţile lor militare, transmite Reuters.

„S-au făcut deja multe, dar trebuie să facem mai mult. Trebuie să o facem mai bine, mai puternic, mai rapid - şi trebuie să o facem împreună”, a declarat Antonio Costa, preşedintele Consiliului European al liderilor UE, după un summit pe tema apărării la Bruxelles.

Cu toate acestea, liderii au lăsat în mare parte fără răspuns întrebarea cum va fi plătită creşterea planificată a cheltuielilor pentru apărare.

Ţările europene au majorat deja cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 2022 şi la ideea tot mai răspândită că nu se mai pot baza atât de mult pe Statele Unite pentru a proteja continentul în anii următori.

Eforturile lor au fost alimentate de întrebări cu privire la angajamentul preşedintelui american Donald Trump faţă de alianţa de securitate NATO şi de cererile acestuia ca ţările europene să cheltuiască mai mult pentru apărarea continentului.

Începutul summitului UE a fost umbrit de faptul că Trump a declarat la sfârşitul săptămânii că va impune în curând suprataxe vamale asupra importurilor din UE, după ce a ordonat măsuri similare asupra bunurilor din Canada şi Mexic - care au fost suspendate luni - şi din China.

Liderii UE au convenit să se concentreze asupra acoperirii lacunelor critice în apărarea lor, cum ar fi apărarea aeriană şi antirachetă, rachetele, muniţia şi transportul militar, a declarat Costa reporterilor.

Liderii au discutat despre modul în care aceste priorităţi ar putea fi finanţate, dar nu au ajuns la un acord detaliat. Cu toate acestea, Comisia Europeană a convenit să caute flexibilitate în normele pe care le supraveghează cu privire la finanţele publice ale ţărilor UE pentru a facilita cheltuielile de apărare.

„Europa are nevoie, practic, de o creştere în domeniul apărării. Iar pentru această, baza noastră industrială de apărare trebuie să fie consolidată”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor după summit.

„Timp de mulţi, mulţi ani, am subinvestit în apărare. Prin urmare, există o mare urgenţă de a creşte cheltuielile pentru apărare cu o magnitudine mare”, a spus ea.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi premierul britanic Keir Starmer au participat, de asemenea, la discuţiile de la Bruxelles.

Anul trecut, ţările UE au cheltuit în medie 1,9% din PIB pentru apărare, adică aproximativ 326 de miliarde de euro (334,5 miliarde de dolari) - o creştere de 30% faţă de 2021, potrivit estimărilor UE.

Însă mulţi lideri ai UE au declarat că vor trebui să cheltuiască şi mai mult. Comisia, organismul executiv al UE, a estimat că blocul ar putea fi nevoit să cheltuiască 500 de miliarde de euro în plus în următorul deceniu pentru a acoperi lacunele critice din apărarea europeană.

Trump a declarat că membrii europeni ai NATO ar trebui să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare - o cifră pe care niciun membru al alianţei, inclusiv Statele Unite, nu o atinge în prezent.

Von der Leyen şi Costa au declarat că UE are mai multe opţiuni potenţiale de finanţare a apărării, inclusiv cheltuieli naţionale, un rol extins pentru Banca Europeană de Investiţii a UE şi capital privat.

Liderii au evitat să abordeze direct în public chestiunea sensibilă din punct de vedere politic dacă UE ar trebui să emită datorii comune pentru a plăti cheltuielile de apărare.

Diplomaţii spun că un posibil compromis ar putea fi contractarea de împrumuturi pentru a finanţa mai degrabă împrumuturi decât subvenţii pentru proiecte militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor