Lider parlamentar catalan acuză compania NSO Group de spionaj

Parlamentarul catalan secesionist Roger Torrent
Parlamentarul catalan secesionist Roger Torrent (Getty Images)

Software-ul Pegasus, o platformă de spionaj a firmei israeliene NSO Group, care este capabilă să obţină acces la camera şi microfonul unui smartphone, transformând dispozitivul într-un „spion de buzunar”, a fost folosit în mod repetat pentru a viza activişti, jurnalişti, diplomaţi, politicieni şi parlamentari de pe tot globul.

Roger Torrent, purtătorul de cuvânt al parlamentului catalan şi parlamentar regional din partea Partidului Republican de Stânga din Catalonia, a susţinut că telefonul său mobil a fost vizat în 2019 folosind platforma Pegasus a firmei israeliene de spionaj NSO Group, potrivit a două rapoarte comune ale The Guardian şi El Pais, publicate luni.

Se pare că Torrent a fost informat despre faptul că a ajuns ţintă de către Citizen Lab, un grup online de advocacy pentru confidenţialitate cu sediul la Munk School de la Universitatea din Toronto.

Parlamentarul a acuzat „statul spaniol” că a condus o astfel de campanie, pe care a descris-o drept „război murdar” împotriva adversarilor politici.

Potrivit raportului, Torrent a fost vizat de programele de spionaj alături de cel puţin alţi doi politicieni catalani pro-independenţă - fosta parlamentară Anna Gabriel şi activistul Jordi Domingo.

"[Aceasta] coroborează şi confirmă temerile sau ideile pe care le-a avut campania secesionistă cu privire la faptul că statul este pregătit să folosească toate mecanismele de care dispune pentru a strivi un proiect politic legitim", a spus Torrent, citat de The Guardian. „Pare greşit şi inacceptabil din punct de vedere democratic şi al statului de drept. De asemenea, mi se pare imoral să se cheltuiască o sumă imensă de bani publici pentru achiziţionarea de software care poate fi folosit ca instrument pentru persecuţia disidenţei politice".

Deşi nu a existat nicio dovadă clară cu privire la presupusa vizare, parlamentarul a susţinut că NSO îşi vinde software-ul controversat, care este utilizat pentru a urmări infractorii şi teroriştii, numai guvernelor care au promis să solicite o anchetă în acest sens.

„Dar, dincolo de asta, nu ştiu”, a declarat parlamentarul. „Asta trebuie clarificat: cine se află în spatele acestui lucru; în special, ce aparat de stat foloseşte aceste instrumente în ceea ce cred că este o modalitate ilegală care contravine dreptului la viaţă privată, dreptului la comunicaţii private şi dreptului unei mişcări politice, cu o propunere politică legitimă şi democratică de a se conduce fără ingerinţa unui stat care persecută în cele din urmă disidenţa politică."

Ca răspuns la raportul publicaţiei The Guardian, Centrul Naţional de Informaţii (CNI) din Spania a afirmat într-o declaraţie că acţionează „în deplină concordanţă cu sistemul juridic şi respectarea totală al legilor aplicabile” şi sub supravegherea instanţei supreme a naţiunii. CNI nu a răspuns la întrebarea directă a ziarului cu privire la utilizarea programului Pegasus.

Între timp, biroul premierului spaniol a transmis într-o declaraţie că nu există nicio dovadă cu privire la vizarea telefoanelor politicienilor catalani, adăugând că aceste operaţiuni sunt efectuate de obicei „în conformitate cu autorizaţia judiciară relevantă”.

„Guvernul nu are dovezi că speakerul parlamentului catalan, Roger Torrent, fosta parlamentară Anna Gabriel şi activistul Jordi Domingo au fost ţintele atacurilor cibernetice prin intermediul mobilelor lor”, a declarat biroul. "Mai mult, trebuie să precizăm că orice operaţiune care implică un telefon mobil este efectuată întotdeauna în conformitate cu autorizaţia judiciară relevantă."

Luni, Tribunalul raional Tel Aviv a respins, din lipsă de dovezi, o petiţie depusă de Amnesty Internaţional pentru suspendarea licenţei de export a Grupului NSO în legătură cu afirmaţiile potrivit cărora tehnologia companiei este utilizată pentru a viza jurnalişti, parlamentari şi activişti din întreaga lume.

NSO se confruntă cu o altă acţiune aflată în curs de desfăşurare deschisă de gigantul Facebook şi divizia de mesagerie whatsapp. NSO este acuzată de o serie de atacuri cibernetice extrem de sofisticate care susţin că a vizat telefoanele mobile a peste 1.400 dintre utilizatorii aplicaţiei whatsapp din 20 de ţări diferite în timpul unei perioade de 14 zile, de la sfârşitul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe