Companie israeliană forţează Apple să publice un patch pentru a acoperi o breşă de securitate la iPhone-uri

Apple a fost forţată să publice un “patch” pentru a acoperi o breşă în securitatea iPhone-urilor sale. Compania israeliană responsabilă pentru această breşă creează programe de hacking pentru guverne şi agenţii de spionaj.
(Captură Foto)

Conform unui articol publicat de Business Insider, compania israeliană NSO Group s-ar afla în spatele programului de hackuire a iPhone-urilor, un program care a forţat Apple să publice joi un patch critic la software-ul său.

Aparent, programul israelian a fost identificat într-o tentativă de hackuire împotriva unui activist pentru drepturile omului în Emiratele Arabe Unite, dar detaliile privind această companie israeliană ultra-secretă nu sunt uşor de obţinut.

Aceasta din cauză că NSO Group vinde programe sofisticate de hacking către guverne, armate şi agenţii de spionaj şi încearcă să menţină un profil atât de scăzut încât chiar îşi schimbă numele în mod regulat.

Profilul companiei va ieşi la lumină după o cercetare minuţioasă realizată de Bill Marczak şi John Scott-Railton de la Lookout Security and Citizen Lab, care a expus o breşă de securitate majoră în sistemul de operare ios ce permite unui hacker să preia controlul deplin al unui iPhone folosind doar un mesaj text.

Cofondatorii NSO Group, Omri Lavie şi Shalev Hulio, nu au răspuns întrebărilor legate de această chestiune.

Cu sediul în Herzelia, Israel, NSO Group a fost înfiinţată în decembrie 2009 de Omri Lavie şi Shalev Hulio, conform profilurilor de pe linkedin ale celor doi. Profilurile acestora arată că ei sunt antreprenorii care în trecut au înfiinţat o serie de companii în Israel. Un al treilea fondator, Niv Carmi, a părăsit compania la scurt timp după înfiinţarea acesteia, Lavie şi Hulio rămânând acţionari majoritari.

O broşură postată pe Internet de Privacy Internaţional oferă mai multe informaţii despre activităţile companiei NSO Group, respectiv oferă soluţii de hacking pentru o varietate de telefoane mobile, exclusiv pentru utilizarea de către guverne, agenţii de aplicare a legii sau agenţii de informaţii.