Guvernul mexican spionează jurnalişti şi activişti anticorupţie folosind un program israelian

O companie hi-tech israeliană a vândut Mexicului un program foarte avansat de spionaj ce este folosit împotriva jurnaliştilor şi activiştilor care critică guvernul.
(Getty Images)
Andrei Popescu
22.06.2017

Un program al companiei israeliene NSO Group a fost folosit pentru a infiltra dispozitive mobile deţinute de avocaţi pentru drepturile omului, jurnalişti şi activişti care luptă împotriva corupţiei guvernamentale în Mexic, potrivit unui raport care a apărut în această săptămână în publicaţia americană New York Times.

Programul foarte avansat cunoscut sub numele de Pegasus este vândut doar guvernelor de către NSO Group cu condiţia ca tehnologia cibernetică să fie folosită în operaţiuni antitero şi anticriminale. Compania este cunoscută pentru expertiza sa cibernetică şi, potrivit raportului, “cere 650.000 de dolari pe lângă preţul de instalare de 500.000 de dolari” pentru a spiona 10 deţinători de iphone. Compania mai desfăşoară şi operaţiuni sub diferite nume, precum OSY Technologies, care timp de aproape un an, până ianuarie 2016, i-a plătit fostului consilier pentru securitate al Casei Albe Michael Flynn suma de peste 40.000 de dolari în calitate de consultant al companiei.

Potrivit rapoartelor New York Times, cel puţin trei agenţii federale mexicane au cheltuit aproximativ 80 milioane de dolari pentru a cumpăra acest program de la compania israeliană şi l-au folosit pentru a monitoriza în totalitate şi pentru a controla activitatea de pe mobil – inclusiv apeluri telefonice, mesaje text, emailuri, contacte, calendare, microfoane şi camere – a civililor care critică guvernul, cel mai probabil fără permise legale corespunzătoare de la un judecător federal.

Raportul a detaliat poveştile a doi dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Mexic, a unei personalităţi proeminente care elaborează legislaţie anticorupţie şi a altor persoane critice în trecut sau în prezent faţă de acţiunile sau politicile guvernului. Experţii în cibernetică au identificat că aceste persoane au fost atacate prin intermediul unor linkuri false sau a unor mesaj text puternic personalizate pentru a determina ţintele să le acceseze, permiţând involuntar programului Pegasus să se mişte liber prin dispozitivele lor.

NSO Group se absolvă de responsabilitate, susţinând că ia foarte în serios situaţia drepturilor omului în ţările cu ale căror guverne vrea să colaboreze înainte să le vândă programul acestora. Potrivit raportului, după finalizarea unei vânzări, “singura măsură luată de companie este aceea de a suspenda treptat accesul guvernului la instrumentele de spionaj pe durata câtorva luni, sau chiar ani, refuzând să ofere noi patch-uri pentru program, sau alte trăsături şi update-uri. Dar, în cazul Mexicului, NSO Group nu a condamnat şi nici măcar nu a recunoscut existenţa vreunui abuz, în ciuda dovezilor repetate că programele sale de spionat au fost folosite împotriva cetăţenilor de rând şi a familiilor acestora”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor