Guvernul din Hong Kong intenţionează să interzică măştile faciale la proteste şi să impună starea de asediu
focus
alte articole
Liderul oraşului, Carrie Lam, va susţine vineri o conferinţă de presă, la care intenţionează să impună starea de asediu şi să interzică portul măştilor faciale în timpul protestelor, potrivit unor surse citate de Reuters.
Interdicţia ar putea începe de vineri noaptea.
Hong Kong-ul este zguduit de 18 săptămâni de proteste generate de încercările regimului comunist de la Beijing de a introduce o lege privind extrădarea care ar fi permis aducerea suspecţilor rezidenţi în Hong Kong în faţa tribunalelor chineze controlate de Partidul Comunist. Legea a fost retrasă după luni de ciocniri violente de stradă între protestatari şi poliţie. Dar acum, societatea civilă cere eliberarea tuturor celor arestaţi în timpul protestelor.
Locuitorii oraşului folosesc masiv măşti faciale pentru a scăpa de sistemul de camere de monitorizare montat în oraş de regimul comunist.
Două surse au declarat joi, pentru Reuters, că guvernul are pe agendă legi care ar include interzicerea măştilor faciale la proteste, o acţiune menită să reducă numărul protestatarilor de pe străzi.
Autorităţile au acordat deja poliţiei permisiunea de a utiliza forţa excesiv, potrivit documentelor consultate joi de Reuters.
Ridicarea restricţiilor privind utilizarea forţei de către poliţie a intrat în vigoare chiar înaintea unora dintre cele mai violente ciocniri înregistrate marţi, când un elev adolescent a fost împuşcat de un ofiţer în piept şi rănit, incidentul fiind primul de acest fel de la începutul protestelor.
Elevul a fost împuşcat de la 2 metri distanţă.
Administraţia locală susţinută de Beijing a organizat o reuniune de urgenţă vineri dimineaţă în care este posibil să adopte o lege a stării de asediu, care datează din epoca colonială şi care nu a fost folosită jumătate de secol, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu evoluţia.
Presa a raportat, joi, o interdicţie în ceea ce priveşte măştile faciale.
Opoziţia tot mai mare faţă de guvernul fostei colonii britanice a scufundat centrul financiar în cea mai mare criză politică timp de decenii şi reprezintă cea mai gravă provocare pentru preşedintele chinez Xi Jinping de când a ajuns la putere.
În timp ce speculaţiile privind legea stării de asediu au cuprins societatea civilă, poliţia anti-revoltă a ocupat joi mai multe cartiere din Hong Kong, unde au fost înregistrate conflicte violente între manifestanţi şi forţele de securitate în ultimele săptămâni.
Operaţiunea a fost însoţită de noi ciocniri cu locuitorii oraşului. Poliţia a încercat să disperseze mulţimea folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.