Libia alunecă în haos. Creşte numărul de răpiri şi jafuri

(Filippo Monteferte / AFP / Getty Images)

Tatăl copilului este directorul Al-Kalima, un ziar independent din Libia. Patru bărbaţi mascaţi l-au luat în timp ce se juca în faţa casei lui. Cu două zile în urmă a fost răpit un bărbat în vârstă de 77 ani şi un copil de cinci ani.

Trei răpiri în două zile,cu două victime fiind copii de cinci şi şase ani, răpiţi în ambele cazuri de oameni mascaţi. S-a întâmplat în Benghazi, unde în ultimele luni au crescut răpirile în scop de răscumpărare.

Puştiul răpit luni, 6 ianuarie, în vârstă de şase ani, este fiul directorului unui ziar independent libian, al-Kalima: patru bărbaţi mascaţi l-au luat în timp ce se juca cu prietenii în faţa casei lui. Mohammed Al-Mazoghi, tatăl micuţului Radwam Mohammed Salem, a fondat ziarul în luna mai 2011 în timpul revoluţiei anti-Gaddafi.

Conform anchetei ziarului Lybia Herald, în ultimele zile au fost de asemenea răpiţi un bărbat de 77 ani şi un copil de cinci ani, în două acţiuni separate. Chiar şi în acest caz, doi dintre cei trei bărbaţi înarmaţi care au semnat răpirea copilului erau mascaţi.

Între timp, în Benghazi a avut loc o explozie puternică în afara unui tribunal. Cel puţin un poliţist a fost ucis în explozie, în timp ce un altul a fost rănit. În ultimele luni, Benghazi a fost scena unor atacuri aproape zilnice împotriva poliţiei iar printre atacatori se află brigăzi formate din foşti rebeli care s-au organizat în miliţii după căderea lui Gaddafi.

Securitatea - una din cele mai mari probleme din Libia

Grupurile pentru drepturile omului au afirmat că securitatea rămâne o preocupare principală în Libia.

"Principala problemă care afectează atât justiţia, cât şi securitatea, este că miliţiile armate sunt încă la putere. Ei au diferite agende - financiare, teritoriale, politice, religioase - şi operează cu impunitate la doi ani de la căderea regimului lui Gaddafi. Guvernele succesive intermediare nu au reuşit să preia controlul asupra acestor miliţii, preferând să le accepte ca forţe paralele cu armata şi poliţia", a declarat Human Rights Watch.

În Libia au fost înregistrate cazuri când bande de oameni înarmaţi au înconjurat ministerele, inclusiv Ministerul Justiţiei, în încercarea de a-i scoate cu forţa pe membrii guvernului, aleşi în mod democratic.

Ministrul libian al Justiţiei, Salah Marghani, a fost evacuat după ce miliţiile armate au înconjurat sediu ministerului său, în aprilie.

Serviciile de informaţii libiene au avertizat că ţara este pe cale să devină un paradis sigur pentru Al-Qaeda, un loc unde această grupare teroristă să se poată regrupa şi regenera.

Numeroasele arme rămase după căderea lui Gaddafi au oferit grupurilor diferite motivaţii pentru a-şi forma propriile miliţii, au declarat oficialii guvernamentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe