Libia în haos - autonomiştii formează guverne regionale

(photos.com)
Mioara Stoica
05.11.2013

Autonomiştii au sărbătorit naşterea unui guvern independent de Tripoli. Este un act simbolic dar care indică situaţia din ţară.

O ceremonie simbolică care arată ca un gest de sfidare. Şi care, de fapt, mărturiseşte haosul care domneşte în Libia. În Cirenaica, mişcările autonomiste au sărbătorit formarea unui guvern regional autonom, pentru a confirma că executivul de la Tripoli, condus de premierul Ali Zeidan, nu este capabil să ţină ţara unită.

Secesioniştii s-au alăturat liderului tribal Jathran Ibrahim, unul din punctele de vârf ale rebeliunii împotriva lui Gaddafi, care este nimeni altul decât protagonistul confiscării celor două terminale petroliere din Ras Lanuf şi Es-Side. Cele două terminale sunt cele mai mari din Libia şi acoperă mai mult de 60% din producţia de ţiţei. Jathran Ibrahim a fost numit în funcţia de şef al pazei, dar în timpul verii a decis să pornească o revoltă ocupând terminalul cu ajutorul trupelor sale (conform unor estimări, ar avea mai mult de 15.000 de soldaţi).

În virtutea puterii militare şi a controlului asupra terminalelor de ţiţei, în fapt, el este unul dintre cei mai puternici oameni din Libia. Presupunând că se poate vorbi încă de un singur stat.

Fostul comandant al aviaţiei libiene, Abd Rabbo al-Barassi, s-a proclamat premier al regiunii de Barqah (numele arab pentru a defini Cirenaica) transmiţând în direct la TV jurământul miniştrilor. Presupusa naştere a acestor guverne nu a produs nici un efect practic, dar este un indicator al situaţiei din Libia. Mai mult decât atât, chiar şi şefii tribali din Fezzan, în zona de sud a ţării, şi-au declarat independenţa de Tripoli, deşi fără un ritual mediatic similar celui susţinut în Cirenaica.

De la moartea lui Gaddafi, a luat amploare o mişcare federalistă, ea dorind ca regiunile să primească mai multă putere. În special estul Libiei, în mod tradiţional numit Cirenaica, nu este de acord cu o situaţie în care Tripoli conduce. Benghazi, al doilea oraş ca importanţă din Libia, este situat în partea de est şi a fost punctul central al revoltei.

Viitorul Libiei depindea în cea mai mare parte de succesul actualului guvern la putere. Dar faptul că parlamentarii au fost educaţi în cultura politică extrem de haotică din timpul lui Gaddafi, face greu de prezis cât de bine vor fi capabili să gestioneze situaţia creată. Dacă vocile federaliste sunt suficient de puternice, există riscul ca unitatea naţională să dispară, şi ca vestul, estul şi sudul să se separe. Iar Libia se îndreaptă cu paşi mari chiar în acea direcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor