Libia, Benghazi: un atentator sinucigaş face masacru la punctul de control

Membrii forţelor de securitate libiene şi civili adunaţi la locul atacului, punctul de control de la Aguiria, 22 decembrie 2103
Membrii forţelor de securitate libiene şi civili adunaţi la locul atacului, punctul de control de la Aguiria, 22 decembrie 2103 (ABDULLAH DOMA / AFP / Getty Images)

Acţiunea atentatorului sinucigaş de duminică este prima de acest gen după căderea lui Gaddafi. Atacul a avut loc duminică, 22 decembrie, în apropierea unui sat controlat de către grupul terorist islamist Ansar al- Sharia.

Un automobil Toyota pickup s-a apropiat de punctul de control de la Aguiria, un sat situat pe drumul dintre Benghazi şi Tobruk, situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Cirenaica, după care şoferul "un băiat foarte tânăr" a apăsat detonatorul. O explozie imensă a ucis toate forţele armate şi de securitate. Bilanţul este de cel puţin 13 morţi şi 10 răniţi, relatează La Stampa.

Acesta este cel mai grav atac din Benghazi după cel din 11 septembrie 2012 de la Consulatul american, în urma căruia a murit ambasadorul Chris Stevens. Iar autorii sunt aceeaşi: membrii grupului terorist Ansar al-Sharia, versiunea Al-Qaeda în estul Libiei, care au crescut la una dintre şcolile cele mai influente ale extremismului islamic, aceea a oraşului Derna din apropiere. Satul Aguiria este unul dintre bastioanele lor.

Trebuie spus că islamiştii din Derna s-au ridicat de mai multe ori împotriva lui Gaddafi. În 1995 oraşul a fost practic distrus, pentru a înăbuşi rebeliunea. În 2011, ei s-au fost în prima linie a revoluţiei din 17 februarie, care a dus la căderea Raissului, alături de brigăzile "seculare" şi moderate şi de studenţii fugiţi în Europa şi America care s-au întors să lupte împotriva tiraniei.

Dar acum Libia "laică" a prim-ministrului Ali Zaidan luptă împotriva islamiştilor la fel ca Gaddafi. Şi opoziţia este întotdeauna aceeaşi, Benghazi şi Cirenaica. Islamiştii, care erau peste tot până la atacul infam asupra consulatului SUA, au fost puşi în defensivă de cele câteva forţe speciale instruite până acum în noua Libia, cu sprijinul SUA şi al Italiei. Batalionul "Thender", format din 1.000 de oameni, a vizat celulele grupului Ansar al-Sharia, care a trecut la război de gherilă şi terorism.

Execuţiile civililor şi ofiţerilor forţelor armate şi de securitate sunt aproape zilnice. Sâmbătă, 21 decembrie, a fost ucis şeful serviciilor secrete din Benghazi. Şi duminică, pentru prima dată, islamiştii au trecut la una dintre clasicele metode tradiţionale ale Al-Qaeda: atentator sinucigaş. Un salt cuantic care promite doar dezastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe