Grevă generală cerută împotriva crimelor comise de miliţia Misrata în Libia
Mesajul televizat al guvernului libian a avertizat duminică membrii miliţiilor cerându-le să pună jos armele şi să lase securitatea ţării în mâinile statului după ce mai mult de 40 de manifestanţi au fost împuşcaţi fatal de membri ai miliţiei Misrata.
Mesajul a repetat o avertizare făcută sâmbătă de către premierul libian Ali Zeidan ca membrii miliţiilor să nu intre în capitala Tripoli.
Capitala a fost în mare parte liniştită duminică, zi care în mod normal este o zi de lucru în lumea arabă, după o grevă generală de 3 zile cerută în semn de protest faţă de crimele comise vineri.
Agenţia libiană de ştiri de stat LANA a raportat că membrii miliţiei Misrata şi-au abandonat cartierul general din Garghour, un district sudic în Tripoli. Rezidenţii multor părţi ale capitalei libiene au ridicat blocaje stradale pentru a împiedica membrii miliţiei să intre în cartierele lor.
Congresul Naţional Libian, sau parlamentul interimar, a decis de asemenea să dizolve o miliţie pro-guvernamentală cunoscută sub numele de Biroul de Operaţiuni Revoluţionare, care a fost o sursă de probleme şi tulburări în capitală. Purtătorul de cuvânt al Congresului Naţional, Omar Humeidan, a declarat că decizia trebuie implementată imediat.
El spune că Biroul de Operaţiuni Revoluţionare este în curs de dizolvare şi toate funcţiile sale militare sunt transferate statului major al Armatei Libiene.
Nu este clar dacă guvernul este capabil să aplice dizolvarea Biroului de Operaţiuni Revoluţionare, care a declarat duminică o “stare de alertă”.
Purtătorul de cuvânt al Biroului de Operaţiuni, Ziad Tayif, spune că grupul său nu se opune dizolvării sale.
El spune că grupul său doreşte să vadă schimbări în componenţa noii armate naţionale.
Biroul de Operaţiuni Revoluţionare a fost responsabil pentru scurta răpire a premierului libian Ali Zeidan de luna trecută. Grupul a fost puternic criticat pentru că a încercat să îşi impună voinţa asupra guvernului.
Purtătorul de cuvânt al fostului Consiliul Naţional Libian Intermediar, Abdel Hafiz Googha, spune că guvernul interimar ar fi trebuit să acţioneze mai repede şi mai decisiv împotriva miliţiilor înarmate.
El spune că guvernul interimar ar fi trebuit să profite de nemulţumirile populare pentru a se mişca rapid şi a construi o forţă a poliţiei şi armatei, despre care el susţine că sunt singurele două instituţii pe care le doreşte popoul libian.
În mijlocul tulburărilor, oficialii securităţii libiene au declarat duminică că membrii unei miliţii l-au răpit pe vice directorul spionajului libian, Mustafa Nouha, în apropiere de aeroportul din Tripoli.