Liberalii se spală pe mâini: Nu aveam niciun temei să credem că va fi condamnat
alte articole
Postul de senator al lui Sorin Roşca Stănescu, condamnat şi arestat în dosarul Rompetrol, a devenit vacant, a anunţat miercuri, la Timişoara, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, relatează Mediafax.
Potrivit lui Orban, odată cu această condamnare, SRS şi-a pierdut automat atât calitatea de membru PNL, cât şi locul de parlamentar ales în judeţul Dâmboviţa. În cazul în care colegiul nu este reprezentat de un alt senator intrat în Parlament prin redistribuire, pentru postul lăsat vacat de Stănescu se vor organiza, cel mai probabil, alegeri anticipate, a mai informat vicepreşedintele PNL.
Ludovic Orban a mai explicat la Timişoara că atunci când conducerea PNL a decis să îl susţină pe Roşca Stănescu la alegerile parlamentare, acesta fusese achitat de către instanţa de fond şi nu exista niciun fel de temei pentru ca cineva din partid să îşi imagineze că urma o condamnare.
"În momentul în care domnul Antonescu şi conducerea PNL au hotărât să-l susţină ca şi candidat din partea PNL pe listele USL, domnul Sorin Roşca Stănescu fusese achitat de instanţa de fond şi infracţiunea pentru care era judecat se prescrisese. Adică nu mai exista niciun fel de temei pentru ca cineva din partidul nostru să-şi imagineze că se poate ajunge la un asemenea deznodământ. Deşi procurorul de caz a oferit domnului Sorin Roşca Stănescu să utilizeze prescrierea faptelor, domnul Sorin Roşca Stănescu, care fusese achitat de instanţa de fond, a refuzat acest lucru, a spus că vrea să fie achitat şi de instanţa de apel”, a afirmat vicepreşedintele liberal.
Ludovic Orban a mai adăugat că Sorin Roşca Stănescu a ales să nu se folosească de prescripţie, de unde rezultă că se considera nevinovat. Mai mult, SRS uitase efectiv de proces, a declarat Orban, şi a aflat despre propria sa condamnare de la televizor.
Întrebat dacă decizia de condamnare a lui Stănescu afectează campania electorală a candidatului ACL la preşedinţie, Klaus Iohannis, Orban a negat: ”În mod evident aici avem o campanie prezidenţială în care contează cu totul şi cu totul alţi factori”.
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat marţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, după un proces care a durat opt ani. SRS a fost implicat pentru prima oară în acest dosar pe vremea când era director al ziarului “Ziua”, deţinut în coproprietate cu Dinu Patriciu, decedat între timp. Acuzaţiile pentru care SRS a fost trimis după gratii sunt utilizare a informaţiei privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.
În acelaşi dosar, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare.
Capul de afiş al acestui dosar, Dinu Patriciu, acuzat de delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, a decedat înainte de finalizarea apelului. Prejudiciul lăsat în urma sa de Patriciu (strict) în acest dosar se ridică la suma de 85 de milioane dolari. Afacerile lui Patriciu cu statul român au lăsat însă în urmă o pagubă de sute de milioane de dolari, respectiv datoria de 600 de milioane dolari cu care statul (adică Guvernul Năstase) a creditat Rompetrol în 2003.
Victor Ponta a renunţat la aceşti bani cuveniţi statului român, prin adoptarea unui memorandum care prevede că Guvernul renunţă la toate procesele prin care se urmărea recuperarea acestei datorii. Hotărârea de Guvern prin care statul a renunţat la bani în favoarea Rompetrol, preluată între timp de Kazmunaygaz, a fost publicată în Monitorul Oficial la finele lui ianuarie a.c.