Averea lui Dinu Patriciu, încotro?

Miliardarul român, Dinu Patriciu.
Miliardarul român, Dinu Patriciu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Decedat la Londra, Dinu Patriciu lasă în urmă o avere estimată de soţia lui la 2,3 miliarde de dolari, un divorţ care încă nu s-a pronunţat şi un proces pe rol cu statul, într-un dosar cu un prejudiciu estimat de 85 de milioane de dolari.

Cum şi unde se va face succesiunea este încă o necunoscută. Potrivit Hotnews, care citează surse apropiate defunctului, dacă domicilia la Londra, unde a şi murit, procedura legală de succesiune ar urma să se facă tot în Anglia.

"Ultimul domiciliu al defunctului probabil va fi stabilit la Londra şi implică o altă competenţă. Ştiu că în fapt Dinu Patriciu stătea în Londra, dar urmează să se stabilească dacă avea şi domiciliul acolo. Pe legislaţia românească, succesiunea se dezbate în jurisdicţia în care se află ultimul domiciliu al defunctului. Trebuie văzut care este legislaţia aplicabilă, fie cea românească, fie cea din Marea Britanie", au declarat sursele, pentru Hotnews.ro.

Înainte să moară, Dinu Patriciu se judeca la Curtea de Apel în dosarul Rompetrol, în care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) îl acuzau de delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi manipularea pieţei de capital. Anchetatorii au susţinut că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-ar fi însuşit ilegal o creanţă de 85 de milioane de dolari care i s-ar fi cuvenit statului român de la statul libian, de pe vremea comunismului. Patriciu fusese achitat în 28 august 2012 de Tribunalul Bucureşti, însă procurorii au făcut apel la Curtea de Apel Bucureşti, apelul urmând să se judece în această toamnă.

Deşi fostul patron al Rompetrol a murit înainte de finalizarea procesului, statul poate să ceară pe latura civilă recuperarea celor 85 de milioane de dolari, judecându-se mai departe cu moştenitorii acestuia.

De la cine ar putea recupera statul presupusul prejudiciu?

Unul dintre presupuşii moştenitori ai mogulului este soţia acestuia, Dana, divorţul celor doi nefiind încă pronunţat la moartea magnatului.

În decembrie 2012, Dana Patriciu a intentat proces de separare a patrimoniului susţinând că Dinu Patriciu nu mai avea discernământ şi că, pe fondul unei relaţii extaconjugale cu chinezoaica Melanie Anne Chen şi a stării sale de sănătate precare, a înstrăinat bunuri comune şi a garantat obligaţii asumate scriptic în favoarea amantei.

Mai mult, Dana Patriciu a făcut o cerere de punere sub interdicţie a soţului, cerând ca acesta să fie examinat de psihiatru pentru a se stabili dacă mai are sau nu discernământ şi, în cazul în care este declarat iresponsabil, soţul să treacă sub tutela sa.

Dinu Patriciu a intentat divorţ, ajungându-se astfel la transformarea separaţiei de patrimoniu în partaj.

O altă persoană care ar putea eventual apărea printre beneficiarii postumi ai averii lui Patriciu este Melanie Anne Chen, consultanta în afaceri chinezoaica cu care Dinu Patriciu avea o relaţie. La un moment chiar au apărut zvonuri că cei doi s-ar fi căsătorit în secret, lucru imposibil având în vedere ca divorţul mogulului nu a fost încă pronunţat.

Surprize privind ceea ce se va întâmpla cu averea lui Patriciu ar putea veni din testamentul pe care magnatul şi l-a făcut în 2012, la Milano, înainte să se opereze pentru un transplant de ficat.

În ceea ce priveşte marele prejudiciu adus de Dinu Patriciu statului român, respectiv datoriile generate de Rompetrol în perioada guvernului Năstase, transferate de Patriciu către Kazmunaigaz, acestea au fost practic şterse de V. Ponta la începutul acestui an. Prin Hotărârea de Guvern privind Memorandumul cu Rompetrol, adoptată în ianuarie 2014, Guvernul a renunţat la toate procesele prin care se urmărea recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari cu care statul a creditat Rompetrol în 2003.

În 2003, Guvernul Năstase a subscris obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând TVA, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorări de întârziere, dobânzi şi datorii neachitate de către societate, conform Hotnews.

Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010. În 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din grupul Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, Kazmunaigaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari.

Ca urmare a acestei tranzacţii, Dinu Patriciu a devenit unul din cei mai bogaţi est-europeni iar statul român s-a ales cu un prejudiciu de sute de milioane de dolari, bani la a căror recuperare V. Ponta a renunţat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne