Lăzăroiu: Partidele din România sunt buticuri, conduse de acţionari, care vând funcţii şi contracte
alte articole
Într-un interviu acordat jurnalistei Daniela Raţiu de la timisoaraexpress.ro, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, a explicat că partidele politice din România s-au transformat în afaceri cu câţiva acţionari, nu mai au nicio legătură cu democraţia şi tranzacţionează funcţii, contracte şi, uneori chiar şi libertatea.
Lăzăroiu a precizat că, dacă privim din perspectiva voluminoaselor dosare de corupţie explodate la începerea campaniei, se poate constata că dincolo de acuzaţiile de furt pe care şi le aduc partidele din România unul altuia, există şi contracte sau afaceri care merg tacit de la un guvern la altul şi care aduc beneficii tuturor.
Nu este greu să înfiinţezi un partid politic azi, ci e greu să-l finanţezi, susţine acesta, argumentând că modelul acceptat este acela de butic care vinde funcţii şi contracte.
"După ce înfiinţezi partidul vin imediat brokerii care vor să devină acţionari. Ei împart poziţiile şi fac aranjamentul de putere în partid. Oamenii valoroşi nu au şanse să facă politică în partid decât dacă se supun acţionarilor sau acţionarului, dacă sunt marionete, cum e Ponta sau cum e Iohannis", evidenţiază Lăzăroiu.
"E ceva putred cu partidele din România şi eu am mai spus-o: partidele s-au transformat încet-încet în afaceri cu câţiva acţionari, nu mai au nicio legătură cu democraţia şi cu reprezentativitatea. Ar fi o temă importantă pentru această campanie prezidenţiala, mai ales că preşedintele este dincolo de partide, iar în ultimii 10 ani a fost o redută a cetăţenilor împotriva spolierii românilor", a afirmat fostul ministru al Muncii.
În viziunea lui Lăzăroiu, în campanii "se tranzacţionează funcţii, contracte şi, tare mi-e teamă că în această campanie se tranzacţionează şi libertate - sau mai ales libertate".
"Preşedintele are pârghii fundamentale în bunul mers al justiţiei: numirea şefilor de parchete sau graţierea, ca să dau doar două exemple. Şi tare mi-e că unii candidaţi iţi finanţează campania contra promisiunii de imunitate către îmbogăţiţii tranziţiei. Adică plăteşti şi te vei bucura de protecţia noastră – fie că asta însemnă graţiere, dacă persoana e deja condamnată, fie stoparea unor anchete începute deja sau potenţiale", a explicat acesta.
Lăzăroiu este de părere că PSD are avantajul că e la guvernare şi nu sunt semne că ar putea pierde majoritatea în Parlament chiar dacă nu câştigă alegerile, astfel că sponsorii se îndreaptă în primul rând către Ponta, pentru că ştiu că el poate da contracte şi dacă nu mai e preşedinte.
"Mult mai grav însă este că Ponta tranzacţionează şi justiţia în această campanie. Că îi dai unuia un contract după alegeri, pentru că te-a sprijinit în campanie, e una, dar alta e să oferi imunitate pe termen lung unor oameni care fac bani prin încălcarea legii", a adăugat fostul consilier prezidenţial.
Indiferent cine ar câştiga aceste alegeri prezidenţiale, cu excepţia Monicăi Macovei, în opinia lui Lăzăroiu lucrurile nu vor mai sta la fel cu justiţia din România, având în vedere dosarele de corupţie transpartinică care lovesc în toate partidele. Aceasta susţine că la anul, partidele vor face tot posibilul să pună zgarda DNA, iar când toate partidele îşi dau mâna să facă asta, partenerii occidentali nu vor mai interveni, pentru că şi ei gândesc că nu poţi să te baţi cu o ţară întreagă.
Nu doar odată Lăzăroiu a susţinut că partidele politice au făcut blat, lucru care se poate remarca din mişcările de pe scena politică. "Se vede şi se va vedea şi mai bine. Pentru că mai e şi dosarul EADS pe lângă Microsoft, tot corupţie transpartinică. Vom vedea atunci că, de fapt, partidele, toate partidele, nu au decât un singur obiectiv: să nu mai vină un preşedinte ca Traian Băsescu, care să lase justiţia independentă. Că e Ponta sau Iohannis pentru ei nu contează, important e să fie controlabil", a concluzionat acesta.