Datoria KazMunayGas către Guvern? Ioana Petrescu merge pe burtă
alte articole
Întrebată marţi, de presă, la finalul şedinţei în care Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, ce se întâmplă cu cele 200 milioane dolari pe care statul român trebuia să le primească de la KazMunayGas, în urma memorandumului cu Rompetrol, precum şi cu fondul de investiţii de un miliard de dolari promis de kazahi, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a refuzat să dea un răspuns: "Pe rectificare sunt întrebări?" a fost replica dată de Petrescu jurnaliştilor.
La insistenţele jurnaliştilor pe acest subiect, ministrul s-a rezumat să declare că Guvernul stă "extrem de bine" la capitolul venituri bugetare, informează Mediafax.
Reamintim că la începutul acestui an, Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol. Memorandumul prevede că Guvernul renunţă la toate procesele prin care se urmărea recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari cu care Guvernul Adrian Năstase creditase Rompetrolul în 2003.
În schimb, Rompetrol (actualmente KazMunayGas) se angaja să răscumpere contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român şi să înfiinţeze un fond de un miliard dolari care va investi în proiecte din domeniul energetic.
Prin acelaşi memorandum, statului i se mai oferea perspectiva, la fel de nebuloasă, să îşi recupereze cândva cele 400 de milioane pierdute, obţinând la un moment dat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă.
Amintim că decizia prin care statul a renunţat de bună voie la 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG după ce Curtea Constituţională a decis ca nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie. Hotărârea de Guvern a fost semnată de premierul Ponta, de Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, de Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Energiei Constantin Nită, nu însă şi de Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Memorandumul cu Rompetrol
Memorandumul cu Rompetrol prevede ştergerea datoriilor companiei Rompetrol către stat, în contul unor investiţii despre care nu se ştie când se vor realiza.
"Se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni. Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%”, a rezumat Guvernul, la finalul şedinţei de miercuri.
Practic, prin acest memorandum, Guvernul Ponta a renunţat la o serie de datorii generate în perioada Guvernului Năstase, când Dinu Patriciu s-a îmbogăţit profitând de sprijinul acordat de fostul puşcăriaş Năstase firmei Rompetrol.
În 2003, Guvernul Năstase a subscris obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând TVA, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorări de întârziere, dobânzi datorii şi neachitate de către societate, conform Hotnews.
Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010. În 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din grupul Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, KazMunayGas, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari.
În august 2010, firma kazahă Rompetrol Group N.V. a achitat 54 de milioane de euro în contul datoriei către stat iar în septembrie 2010 şi-a majorat capitalul şi a convertit datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând pachetul majoritar pe care miza.
După Memorandumul semnat de Ponta, statul a rămas cu doar 18% din acţiunile Rompetrol şi promisiunea unui fond de investiţii negarantat prin nimic.
Pe 10 martie 2014, grupul Rompetrol N.V. curăţat de datorii către stat a anunţat ca-şi va schimba în KazMunayGas Internaţional N.V.