Liberalii-reformatori tind să suspende liberalii din funcţiile parlamentare
Liberalii-reformatori au solicitat joi, în cadrul şedinţei plenare a parlamentului să fie modificată componenţa Biroului permanent, în particular, excluderea ex-şefului, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Liberalul Valeriu Munteanu a propus examinarea acestui subiect, deoarece a fost încălcată procedura votării în biroul care a adoptat proiectul corespunzător. "În cadrul şedinţei de miercuri a Biroului permanent acest subiect nu a acumulat numărul necesar de voturi şi nu se poate afla pe ordinea de zi. Pentru examinarea acestuia au votat doar şapte deputaţi din cele opt voturi necesare, astfel proiectul nu a putut fi înaintat pentru examinare în plen", a spus liberalul.
Speakerul Igor Corman a solicitat secretariatului să verifice informaţia. Aceasta fiind ulterior confirmată, subiectul a fost scos de pe ordinea de zi, insă doar temporar. Anatol Arhire, care este unul dintre autorii proiectului, a propus înaintarea lui pentru examinare în cadrul celei mai apropiate şedinţe a parlamentului, care va avea loc vineri. Iniţiativa a fost susţinută de majoritatea deputaţilor, astfel că subiectul cu privire la poziţia de membru a lui Ghimpu în Biroul permanent va fi discutat cât mai curând.
Alt subiect propus de reformatori a fost poziţia de membru a deputatei liberale Corina Fusu în comisia pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Reformatorii au înregistrat proiectul potrivit căruia Fusu va fi înlocuită de fostul coleg de partid Valeriu Saharneanu. Indignaţi, liberalii i-au adresat speakerului întrebarea dacă "poate unul şi acelaşi subiect să fie discutat în cadrul unei sesiuni mai mult de o singură dată?", făcând trimitere la votarea unui subiect similar, care a avut loc la începutul toamnei şi care nu a acumulat numărul necesar de voturi. "Este interzis de regulament şi solicit autorilor proiectului să argumenteze dacă este sau nu acest proiect similar celui precedent", a spus Corman. Reformatorul Ion Hadârcă a luat cuvântul şi nu a răspuns la întrebare ci doar a comunicat că retrage proiectul de pe ordinea de zi.
Grupul liberalilor reformatori a fost creat în aprilie 2013, după ce şapte deputaţi şi un număr de membri ai guvernului s-au retras din componenţa fracţiunii parlamentare a PL, precizează Infotag. Aceştia au solicitat participarea la crearea unei noi coaliţii şi înlocuirea lui Mihai Ghimpu în funcţia de lider al partidului cu nepotul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
La finele lunii mai, deputaţii reformatori s-au dezis de ideea de a-l propune pe Chirtoacă la funcţia de lider al formaţiunii politice, şi împreună cu fracţiunile PLDM şi PDM au creat o nouă majoritate parlamentară - Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană, iar PL a rămas în opoziţie fiind lipsit de reprezentanţii săi în parlament. Duminică, liberalii-reformatori intenţionează să desfăşoare o adunare a fondatorilor, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea şi va fi adoptat programul formaţiunii.