Ghimpu dezvăluie noi încălcări în politica bugetar-fiscală
alte articole
Partidul Liberal (PL) a făcut publice noi dovezi ale încălcărilor depistate în proiectul politicii bugetar-fiscale adoptate la finele anului 2013.
Astfel, liderul formaţiunii politice, Mihai Ghimpu a menţionat că, de exemplu, compania de construcţii "Glorinal", în decursul ultimilor doi ani este "nemotivat scutită de achitarea impozitelor de milioane". "În 2013 compania a fost scutită de un TVA de 12 mil lei, în legătură cu efectuarea lucrărilor de restaurare a Mănăstirii Curchi, însă în documentul adoptat suma brusc a crescut la 25 mil. lei. Problema constă nu în scutirea de impozite în schimbul restaurării mănăstirii, însă, nu este clar cum timp de un an suma a putut să se dubleze. Suntem convinşi că este vorba de un furt şi ne este ruşine că cineva a decis să folosească biserica pentru a fura", a spus Ghimpu.
Liberalul a comunicat că "va veni timpul, când toţi infractorii vor răspunde în faţa legii, indiferent de funcţiile pe care le ocupă". Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, este convins că "acest caz a devenit cel mai revoltător după situaţia creată în legătură cu plafonarea taxelor locale". "Potrivit deciziei guvernului, până la data de 12 iulie 2013, "Glorinal" îi este datoare statului 10,8 mil. lei, acum apar întrebări la şeful comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, de unde dumnealui a stabilit 12 mil.? Nu este clară nici originea datoriei, deoarece nu este menţionat cât compania a câştigat pe urma contractului cu mănăstirea. Posibil există şi alte facturi neachitate", consideră deputatul.
Munteanu a menţionat că "în 2014, scutirea de achitarea a 25 mil. a fost adoptată de majoritatea de guvernământ cu încălcarea Constituţiei, deoarece aceasta prevede că operaţiile de majorare sau micşorare a veniturilor şi cheltuielilor pot avea loc doar prin decizia guvernului, care a lipsit". "Datoria de 12 mil. lei este stipulată ca TVA, dar în 2006 parlamentul deja a adoptat o lege conform căreia "Glorinal" a fost scutit de achitarea TVA, în legătură cu lucrările la mănăstirea Curchi. De unde a apărut impozitul pe 2013 dacă în 2006 parlamentul a eliberat compania de achitarea acestuia? Este un furt. Nimeni anterior nu şi-a permis să fure într-un mod atât de obraznic", a spus acesta.
Liberalul Gheorghe Brega a calificat această încălcare drept o tentativă "de a modifica Legea cu privire la activitatea farmaceutică printr-o simplă modificare a politicii bugetar-fiscale". "Cu două ore înainte de adoptarea politicii bugetar-fiscale, din partea comisiei pentru economiei apare o modificare cu privire la amplasarea farmaciilor la o distanţă de 250-500 m. Care este legătura între acest proiect şi distanţa între farmacii?", s-a indignat deputatul. Proiectul, care prevede amplasarea farmaciilor la distanţa menţionată a fost adoptat de parlament în 2011, însă, numai peste un an această decizie a fost anulată de majoritatea de guvernământ din cauza imposibilităţii de aplicare în practică. Liberalii au comunicat că au depus o cerere şi toate documentele aferente la Procuratura Generală şi au înaintat o solicitare la Curtea Constituţională.
PL a mai înaintat anterior o cerere la Curtea Constituţională cu solicitarea de a da o apreciere prevederilor politicii bugetar-fiscale, cu privire la plafonarea taxelor locale, Liberalii sunt convinşi că astfel de măsuri sunt ilegale şi o implicare a autorităţilor centrale în treburile interne ale administraţiilor locale, precizează Infotag.