Ghimpu: doar PD va avea de câştigat din modificarea sistemului electoral

Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă
Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
23.01.2014

”Partidul Democrat este unicul care va avea de câştigat din modificarea sistemului electoral şi opinia cetăţenilor pentru acesta nu contează", consideră liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Potrivit "Infotag", miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul a declarat că "la momentul actual autorităţile controlează tot, în afară de cetăţeni, însă ei se grăbesc să corecteze această situaţie".

"Viclenia Partidului Democrat constă în obţinerea mandatelor prin minciună şi mituirea deputaţilor independenţi. Această metodă este mai simplă decât activitatea cu alegătorii şi întocmirea programului electoral", a spus Ghimpu.

Din spusele liberalului, "proiectul PDM foarte ciudat împarte ţara în circumscripţii uninominale, deoarece acolo unde deputaţii sunt susţinuţi aceste circumscripţii sunt mai multe, decât în locurile unde se află în opoziţie".

"Tindem să creăm un stat democrat, care va funcţiona în beneficiul cetăţenilor şi nu împotriva lor. Aceste modificări vor lipsi alegătorii de dreptul de a alege, ceea ce este o încălcare gravă a Constituţiei", a subliniat liderul PL.

Deputatul Valeriu Munteanu a atras atenţia asupra organizării circumscripţiilor, unde diferenţa între numărul de voturi pentru un mandat de deputat va constitui zeci de mii de voturi.

"La Chişinău vor fi deschise opt circumscripţii, dintre care una în suburbii. Urmând calculele matematice, unei circumscripţii din Chişinău îi revin peste 70 mii cetăţeni, în timp ce numărul locuitorilor suburbiei depăşeşte 110 mii cetăţeni. În Transnistria, la alegerile din 2010 au votat circa 50 mii cetăţeni, dar autorităţile vor deschide acolo 3 circumscripţii. Indicii pentru autonomia Găgăuzia vor constitui în mediu 35 mii voturi/mandat, iar peste hotare, unde va fi deschisă o singură circumscripţie această cifră este de circa 300 mii voturi. Astfel de diferenţe sunt inadmisibile şi încalcă toate normele democratice", a spus acesta.

Liberalii au pregătit o adresare către şefii misiunilor diplomatice şi experţii internaţionali, în care menţionează încălcarea principiilor statului de drept şi trecerea prematură a Moldovei la un sistem mixt.

Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a trimis proiectul cu privire la modificarea Codului Electoral la Comisia de la Veneţia, la solicitarea fracţiunii parlamentare a PDM. Proiectul prevede alegerea a 51 deputaţi în baza listelor de partid, şi 50 - în baza circumscripţiilor uninominale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor