Liberalii au un nou statut
alte articole
Liberalii prezenţi vineri la Congresul extraordinar al PNL şi-au adoptat noul statut. Documentul a fost adoptat, prin ridicare de mână, cu majoritatea voturilor celor peste 1.000 de delegaţi, înregistrându-se doar 6 voturi ”împotrivă” şi 8 abţineri.
”Acest statut nu e o formalitate, nu arată numai cum funcţionăm, ci şi cine suntem. Sunt foarte mulţumit că astăzi aţi votat aproape în unanimitate pentru acest nou statut”, a declarat Iohannis după vot.
Noul statut al liberalilor prevede ca preşedintele liberalilor şi cei 31 de vicepreşedinţi vor fi aleşi uninominal în congresul partidului. Atribuţiile vicepreşedinţilor vor fi propuse ulterior în Biroul Politic Naţional şi aprobate de Delegaţia Permanentă, conform Agerpres.
Noul statut al PNL mai stipulează că secretarul general al PNL va fi propus de preşedintele partidului şi va trebui de asemenea validat de Biroul Politic Naţional, în care membri de drept vor fi liderii de filiale ai partidului, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare, primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene şi liderul delegaţiei de europarlamentari PNL.
Nu în ultimul rând, din noul statut al partidului a fost scoasă prevederea conform căreia PNL este membru ALDE şi al Internaţionalei liberale, PNL urmând să depună, după Congres cerere oficială de afiliere la PPE, partidul majoritar în Parlamentul European.
Noul statul al PNL a inclus şi un nou amendament menit să preîntâmpine dizolvarea identităţii istorice a PNL-ului, în eventualitatea fuziunii PNL-PDL. Amendamentul, propus de seniorul partidului, Mircea-Ionescu Quintus stipulează ca identitatea, tradiţia istorică şi unitatea sunt valori imuabile ale partidului, propunere a preşedintelui de onoare al liberalilor, Mircea-Ionescu Quintus.
Congresul PNL (Extraordinar plus Ordinar) se desfăşoară pe durata a două zile. La finele zilei de mâine, liberalii vor avea nu doar un nou statut ci şi o nouă conducere, un nou preşedinte, un prezidenţiabil, o nouă direcţie pe scena politică românească (fuziunea cu PDL, dacă se va vota în favoarea ei) şi o nouă direcţie europeană, PPE.