Primarul oraşului Bacău, Romeo Stavarache, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie

Primarul oraşului Bacău, Romeo Stavarache, liderul organizaţiei judeţene a PNL, a fost reţinut joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fapte de corupţie, relatează B1 Tv citând surse judiciare.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.06.2014

Primarul oraşului Bacău, Romeo Stavarache, liderul organizaţiei judeţene a PNL, a fost reţinut joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fapte de corupţie, relatează B1 Tv citând surse judiciare.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe edil de cinci infracţiuni de luare de mită de ordinul sutelor de mii de euro. Dosarul lui Stavarache urmează să fie înaintat instanţei cu propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori DNA a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi 2 inculpaţi, a pretins şi primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Romeo Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Romeo Stavarache i-a solicitat, administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

Într-un alt dosar, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată, la începutul lunii aprilie, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de abuz în serviciu, legat de repartizarea unei locuinţe către un subaltern. Alături de el au fost deferiţi justiţiei Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari, şi Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău.

DNA susţine că edilul Bacăului şi Gavirl Pircu au aprobat o solicitare formulată de Gheorghe Muntianu prin care acesta îşi repartiza în mod ilegal o locuinţă de serviciu, în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local.

Stavarache a respins acuzaţiile, argumentând că nu a avut loc infracţiunea de care este acuzat şi că a fost "o eroare a procurorilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor