Liber la linşaje mediatice împotriva magistraţilor. Legea ce abrogă sancţionarea "presiunilor asupra justiţiei", promulgată

Actul normativ care prevede eliminarea din Legea 286/2009 a articolului care permitea sancţionarea presiunilor asupra magistraţilor, a fost promulgat de către preşedintele Traian Băsescu, relatează hotnews.
Mihai Gâdea şi Crin Antonescu într-o emisiune la Antena 3 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.12.2014

Actul normativ care prevede eliminarea din Legea 286/2009 a articolului care permitea sancţionarea presiunilor asupra magistraţilor, a fost promulgat de către preşedintele Traian Băsescu, relatează hotnews. Odată cu abrogarea respectivului articol, se dă undă verde linşajelor mediatice asupra magistraţilor, una din activităţile devenite sport naţional la anumite posturi de televiziune subordonate Puterii.

Promulgarea legii vine după ce, în urmă cu o lună, Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu legea care elimină articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

În sesizarea respinsă cu unanimitate de voturi de CCR, preşedintele ţării acuză că legea prin care se abrogă articolul 276 a fost adoptată cu nerespectarea dispoziţiilor mai multor articole din Constituţie, respectiv articolul 1 alineatul 3, articolul 124 alineatele 2 şi 3, articolul 30 alineatul 6.

Şeful statului a arătat în sesizarea sa, formulată în 9 octombrie, că infracţiunea de presiune asupra justiţiei a fost introdusă în Codul Penal în vederea "asigurării şi protejării imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora" şi preciza că raţiunile care au justificat introducerea acestei infracţiuni persistă, în aceste condiţii abrogarea articolului 276 fiind inoportună.

"Considerăm că prin abrogarea infracţiunii de 'presiuni asupra justiţiei' se aduce atingere limitelor în interiorul cărora trebuie să se exercite libertatea de exprimare. Această libertate nu poate fi absolută, ci se subscrie unor limitări. Astfel, dispoziţiile constituţionale interzic acele exprimări care prejudiciază demnitatea, onoarea, dreptul la propria imagine. Or, infracţiunea de presiuni asupra justiţiei reprezintă modalitatea prin care se asigură respectarea acestor prevederi constituţionale şi se asigură sancţionarea abuzului în exercitarea libertăţii de exprimare cu privire la înfăptuirea justiţiei", a menţionat preşedintele, citat de hotnews.

Parcursul legii

Articolul 276 din legea 286/2009 prevede că "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă".

Demersul legislativ de abrogare a articolului 276 a fost iniţiat în octombrie 2013 în Parlament de către PNL. Crin Antonescu, preşedintele PNL la momentul respectiv, pretindea că scopul iniţiativei este de a elimina "orice fel de suspiciune de îngrădire a libertăţii presei".

Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au susţinut abrogarea acestui articol din Codul Penal, motivând că libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat, iar articolul ar fi limitat acest drept. Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a declarat, în plenul Camerei, că abrogarea articolului 276 din Codul penal "este un angajament al USL" şi că "presa trebuie să fie liberă şi neîngrădită".

Propunerea PNL-ului a fost adoptată de Senat pe 4 februarie 2014, iar Camera Deputaţilor, for decizional pe acest act normativ, şi-a dat şi ea girul pe 18 februarie.

Pe 18 martie a.c., şeful statului a cerut Camerei Deputaţilor să reexamineze actul normativ, cerere respinsă pe 30 septembrie de deputaţi.

La începutul lunii octombrie, preşedintele statului a uzat de ultimul instrument pe care îl avea pentru a împiedica promulgarea acestei legi, adresându-se CCR. La data de 4 noiembrie, membrii CCR au respins însă, cu unanimitate de voturi, sesizarea preşedintelui, decizând că abrogarea infracţiunii "presiuni asupra justiţiei" este constituţională.

În consecinţă, în viziunea PSD, dacă Antena 3 ar repeta acum isprava din vară, când le-a acuzat pe Laura Codruţa Kovesi procurorul şef al DNA şi pe Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ că au luat bani de la Bercea Mondialu, acest fapt nu ar mai fi considerat o presiune asupra justiţiei ci un act de "liberate şi neîngrădire a presei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor