Leonard Orban: ”Este nevoie de consolidarea Parteneriatului Estic”

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a pledat, marţi, pentru consolidarea Parteneriatului Estic, arătând că ”dacă facem o evaluare a rezultatelor obţinute, avem mai multe elemente la partea negativă decât la partea pozitivă, iar viitorul acestuia este un subiect sensibil".
Leonard Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
05.04.2016

”În viziunea României, pacea şi stabilitatea Uniunii Europene depind de pacea şi stabilitatea şi securitatea ţărilor din vecinătatea sa, cu prioritate a celor din estul Europei. Cu dezamăgire, cu neîmpliniri, cu un gust amar, e nevoie să continuăm să acordăm o atenţie consolidată acestei regiuni. E nevoie, în opinia României, de o consolidare a Parteneriatului Estic, printr-o abordare ţintită, diferenţiată pentru fiecare din aceste ţări pe principiul tailor made approach. Principiul more for more sau less for less este esenţial", a declarat Orban, în cadrul dezbaterii ”Europe's Arc of Instability? The Eastern Partnership Revisited”, organizată marţi de Fundaţia Friedrich Ebert.

În opinia sa, Parteneriatul Estic a avut realizări precum semnarea acordului de asociere la Uniunea Europeană de către trei din cele şase state ale parteneriatului sau procesul de liberalizare a vizelor cu Republica Moldova.

"Pe de altă parte, dacă ne uităm la probleme, lucrurile sunt foarte complicate. Corupţia prezentă, sistemul oligarhic. Este frapantă lipsa voinţei politice de a face reformele necesare. Lucrurile sunt similiare în aceste trei ţări care, de fapt, sunt vârful celor din Parteneriatului Estic (Moldova, Georgia, Ucraina). Un alt lucru extrem de negativ e prezenţa conflictelor îngheţate sau mai puţin îngheţate pe teritoriul acestor state. Dacă în 2009, aveam situaţii de genul ăsta doar în Republica Moldova şi Georgia, iată că prin intervenţia Federaţiei Ruse situaţia se repetă mai mult sau mai puţin în Ucraina", a afirmat Leonard Orban.

El a ridicat problema modului în care pot fi stimulate statele din parteneriat să facă reformele necesare în condiţiile în care nu au o perspectivă de aderare la UE. O altă întrebare ridicată de consilierul prezidenţial ţine de modul în care ar putea fi menţinută atenţia UE asupra Parteneriatului Estic în contextul provocărilor din vecinătatea sudică, "atât de mari încât pun sub semnul întrebării însuşi proiectul european".

Una dintre soluţiile propuse de Orban este abordarea diferenţiată a statelor din parteneriat, în funcţie de paşii pe care aceste ţări îi fac în direcţia implementării reformelor. "Utilizarea atât a stimulentelor, cât şi a penalităţilor e absolut necesară în acest proces", a adăugat Leonard Orban.

"Dincolo de procesul de liberalizare a vizelor, reformele care să conducă la schimbări pe care populaţia să le perceapă drept pozitive sunt absolut necesare. Mă refer aici la reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, reformarea administraţiei publice centrale şi locale, infrastructura, securitatea energetică. Sunt lucruri esenţiale care pot genera o schimbare de mentalitate la nivelul populaţiilor acestor ţări care la rândul lor să genereze o presiune suplimentară asupra decidenţilor politici astfel încât reformele să poată fi puse în practică. În ciuda dezamăgirilor şi problemelor e vital pentru întreaga UE ca Parteneriatul Estic, într-o formă reformată, să continue", a explicat Orban.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial s-a referit şi la referendumul care va avea loc mâine în Olanda în legătură cu ratificarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE, arătând că numărul celor care s-ar putea pronunţa împotrivă depăşeşte 55%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor