Leonard Orban: UE nu mai poate rezista mult fluxului masiv de migranţi. Trebuie luate hotărâri decisive

Întregul proiect european este pus sub semnul întrebării în contextul crizei refugiaţilor, este de părere consilierul prezidenţial Leonard Orban.
Leonard Orban, Consilier Prezidenţial
Leonard Orban, Consilier Prezidenţial (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Efectele fluxului migraţionist se simt deja în zona economică, iar, dacă lucrurile vor continua aşa, întreaga piaţă internă va fi afectată, a declarat miercuri, în cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, consilier prezidenţial Leonard Orban, citat de Mediafax.

"Criza migraţiei pune sub semnul întrebării, şi nu ezit să o spun, întregul proiect european. Spaţiul Schengen este parţial suspendat. Efectele se văd deja în zona economică. Dacă lucrurile vor continua, este evident că întreaga piaţă internă a UE va fi afectată", a subliniat consilierul prezidenţal.

Potrivit studiilor care deja au început să apară, costurile pe care le implică o eventuală renunţare la spaţiul Schengen sunt "enorme", astfel că liderii europeni trebuie să găsească soluţii pentru ca acest spaţiu să fie menţiunut, deşi într-o formă reformată. În opinia consilierului, intervalul de timp existent la nivel european pentru luarea unor hotărâri decisive se restrânge din ce în ce mai mult.

"Problema este ce putem face astfel încât acum, în foarte scurt timp, să se reducă drastic intrările în UE. (...) Uniunea nu va putea rezista unui flux continuu de asemenea dimensiuni. Este suficient să vedem ce se întâmplă din punct de vedere politic şi care partide sunt în momentul de faţă în fruntea opţiunilor populaţiilor în multe state membre.

E suficient să ne uităm la capacitatea din ce în mai limitată a autorităţilor de a face faţă acestui flux masiv de refugiaţi/migranţi ca să înţelegem că prea mult timp nu mai avem şi că dacă la nivel european nu se vor putea lua rapid deciziile necesare, la nivel naţional vor fi luate anumite decizii care vor genera un efect de avalanşă cu consecinţe greu de stabilit în momentul de faţă", a mai precizat Leonard Orban.