România şi Polonia vor forma un grup pentru revitalizarea Parteneriatului Estic

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat astăzi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române formarea unui grup de lucru pentru eficientizarea Parteneriatului Estic, din care ar putea face parte nu numai România şi Polonia, ci şi Suedia şi state baltice, în contextul revizuirii Politicii Europene de Vecinătate.
Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu şi ministrul polonez de Externe Grzegorz Schetyna (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
02.09.2015
Se încarcă player-ul...

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat astăzi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române formarea unui grup de lucru pentru eficientizarea Parteneriatului Estic, din care ar putea face parte nu numai România şi Polonia, ci şi Suedia şi state baltice, în contextul revizuirii Politicii Europene de Vecinătate.

”Am discutat despre constituirea unui grup de lucru, în primul rând între România, Polonia, dar şi Suedia, poate state baltice, alţi parteneri din Uniunea Europeană pentru a lucra împreună în aşa fel încât să transformăm Parteneriatul Estic într-un instrument cu adevărat eficient, să-l revitalizăm plecând de la oportunitatea pe care ne-o dă procesul de revizuire a politicii europene de vecinătate”, a afirmat Aurescu.

El a arătat că atât Polonia, cât şi România doresc ca Parteneriatul Estic să fie un instrument mult mai vizionar şi care să determine o apropiere mai puternică a statelor din vecinătatea estică, membre PaE, de Uniunea Europeană.

"Am discutat concret despre Republica Moldova, dar am discutat şi despre Ucraina, unde iarăşi este în curs un proces foarte necesar de reforme care trebuie sprijinit şi acelaşi lucru este valabil şi pentru Georgia. Într-o altă perspectivă, având în vedere necesitatea sprijinirii acestor state, România şi Polonia au considerat util să aibă o întâlnire formală la nivel de miniştri de Externe cu Republica Moldova şi cu Ucraina, tocmai pentru a sprijini în plan bilateral efortul acestor state atât din perspectiva parcursului european, cât şi din perspectiva proceselor de reformă internă", a mai spus şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu a accentuat importanţa acordării unei perspective concrete de aderare la UE statelor din Parteneriatul Estic care şi-o doresc. El a afirmat că instalarea noului guvern pro-european la Chişinău este un semn pozitiv în sensul continuării reformelor şi a consolidării stabilităţii macroeconomice. ”Este necesar ca eforturile Chişinăului să fie însoţite, pe mai departe, de atenţia şi asistenţa partenerilor europeni, îndeosebi în ce priveşte implementarea Acordului de Asociere cu UE”, a concluzionat ministrul român de Externe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor