Leonard Orban: ”Pentru România este esenţial ca UE să integreze Balcanii de Vest cât mai repede” (video)

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată în UE cât mai devreme posibil şi să fie găsite soluţii pentru provocările cu care se confruntă aceste state.
Leonard Orban, Consilier Prezidenţial (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
02.10.2015
Se încarcă player-ul...

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat astăzi că pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată în Uniunea Europeană cât mai devreme posibil şi să fie găsite soluţii pentru provocările cu care se confruntă aceste state. Orban a recunoscut însă că negocierile de aderare ale acestor ţări vor fi mult mai dificile decât au fost în cazul României.

”Pentru România este esenţial ca procesul să continue, este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil şi să se găsească astfel soluţii pentru nişte provocări extrem de serioase cu care se confrunta atât zona, cât şi întreaga Uniune Europeană. Desigur, in procesul de negociere România are anumite interese şi le va susţine, dar ce trebuie reţinut este faptul fundamental că România va face tot ce este posibil, atât în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene”, a spus Orban în cadrul dezbaterii ”România şi Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest”, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucureşti.

Fostul comisar european pentru multilingvism a arătat că există două mari provocări la adresa procesului de extindere a UE către această zonă: una internă a UE şi una legată de evoluţiile din aceste state candidate sau viitoare candidate din zona Balcanilor de Vest.

În opinia lui Orban, în UE ”nu mai vorbim despre enlargment fatigue, ci despre o respingere a procesului de extindere a UE. Sunt unii care pun sub semnul întrebării chiar unitatea UE, susţinând că Uniunea a devenit deja mult prea diversă, prea greu de gestionat”. ”Este pusă sub semnul întrebării nu numai libertatea de circulaţie a persoanelor, ci şi libertatea serviciilor în UE prin aşa-numitul pachet sau directivă în ceea ce priveşte utilizarea lucrătorilor detaşaţi în alte state membre”, a precizat consilierul prezidenţial.

Orban a mai arătat că ”există frustrări mari cu privire la o concurenţă neloială pe care statele din est şi din centru o exercită în raport cu cele din vest. În criza refugiaţilor s-a văzut o diferenţiere foarte clară între Estul şi Vestul Europei”. El a avertizat că în acest context procesul de integrare europeană al ţărilor din Balcanii de Vest a devenit infinit mai dificil comparativ cu negocierile pe care le-a avut România la aderarea la UE. ”Aceste guverne nu mai au un obiectiv pe termen mediu. Eforturile lor sunt mari, dar rezultatele nu se văd imediat. În cazul României ţinta a fost stabilită clar în 2007”, a explicat Orban.

Oficialul a mai amintit că în Olanda 460.000 de oameni au semnat pentru convocarea unui referendum privind acordul de asociere al Ucrainei, ceea ce arată o atitudine negativă a populaţiei faţă de politica de extindere a UE.

Nu mai vorbim despre enlargment fatigue, ci despre o respingere a procesului de extindere a UE. Sunt unii care pun sub semnul întrebării chiar unitatea UE, susţinând că Uniunea a devenit deja mult prea diversă, prea greu de gestionat

Pe de altă parte, fostul comisar european a recunoscut că sunt şi involuţii în aceste ţări precum situaţia din Macedonia care a stârnit o îngrijorare majoră la nivelul UE.

”Stabilizarea Balcanilor de Vest trebuie să fie un interes fundamental pentru Uniunea Europeană. Vedem din ce în ce mai multe semne de instabilitate şi tocmai acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le evităm. Încă vedem fragilitatea instituţiilor acestor state. Este foarte important că ele să facă reforme pentru că până la urmă este în interesul lor, a concluzionat Leonard Orban.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor