Leonard Orban: "România îşi va menţine poziţia în privinţa refugiaţilor"
alte articole
La scurtă vreme după ce Comisia Europeană a anunţat că ţării noastre i se propune să primească peste 4600 de refugiaţi, în plus faţă de cele 1700 de persoane pe care autorităţile române agreaseră să le primească, în luna mai, consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat pentru B1 TV, că "România îşi va menţine poziţia în privinţa refugiaţilor".
Întrebat ce şanse are România să convingă forul european că poate primi doar 1700 de refugiaţi, nu 6351, cat ar dori acum CE să trimită în ţara noastră, Orban a explicat că discuţia nu se va purta la nivelul Comisiei Europene.
"În momentul de faţă, cei de la Comisie au pus pe masă un set de propuneri, inclusiv această propunere. Aceste propuneri vor fi discutate între statele membre şi la nivelul UE. În ceea ce priveşte şansele de a obţine o chestiune favorabilă punctului nostru de vedere, rămâne de văzut. În Consiliu, procedura de vot este majoritatea calificată şi pentru a trece propunerea este nevoie de aşa-numita dublă majoritate - minim 55% din statele membre plus minim 65% din populaţia UE să voteze în favoarea acestei propuneri.", a precizat consilierul prezidenţial.
"Poziţia noastră a fost clară, noi vrem cote voluntare, nu cote obligatorii. Şi am făcut o propunere în sensul ăsta, 1.705 persoane plus 80, şi această ofertă făcută de Guvernul României ţine cont de capacitatea actuală pe care o are România de a primi şi integra migranţi.", a adăugat Orban.
Întrebat când ar urma sa aibă loc aceste discuţii şi să fie trasă o concluzie finală, Orban a declarat că este prematur de vorbit despre concluzii finale, dar o primă discuţie va avea loc la Consiliul extraordinar JAI al miniştrilor de interne pe 14 septembrie.
Reamintim că, după ce în luna mai Comisia Europeană a propus ţării noastră să preia un număr de 1.705 migranţi din Grecia şi Italia, miercuri, CE a venit cu o nouă propunere. România ar urma sa găzduiască alţi 4.646 de migranţi, reiese din comunicatul executivului de la Bruxelles, numărul total de migranţi care ar putea veni în ţara noastră urmând să se ridice la 6.351.
Ulterior acestei propuneri, o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe este programată în 14 septembrie. Mecanismul de relocare de urgenţă trebuie adoptat de Consiliu, prin majoritate calificată, în consultare cu Parlamentul European, în timp ce Mecanismul permanent de solidaritate trebuie să fie adoptat de Parlamentul European şi de Consiliu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.