SUA trebuie să acorde prioritate drepturilor omului în China
alte articole
Avocaţii de drepturile omului au cerut administraţiei Obama să adopte o linie mai dură în ceea ce priveşte problemele de drepturile omului în China, susţinând că vizita pe care urmează să o facă în China secretarul de stat John Kerry reprezintă momentul ideal pentru a puncta acest lucru.
Kerry va vizita Beijing-ul în perioada 13-14 aprilie, aceasta fiind prima sa vizită oficială în China în calitate de secretar de stat şi, totodată, este vizita la cel mai înalt nivel a unui oficial american de când a devenit Xi Jinping noul lider al Chinei.
China este responsabilă pentru numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv persecuţia pe motive religioase, represiunea politică, detenţia ilegală şi tortura, şi totuşi domeniul drepturilor omului din China a stat în urma economiei şi comerţului, în special în timpul administraţiei Obama, susţin activiştii pentru drepturile omului.
Dr. T. Kumar, director la Amnesty International, a afirmat că vizita lui Kerry este o oportunitate pentru a fixa tonul privind relaţia SUA-China în ce priveşte drepturile omului.
"Acesta este un moment crucial pentru a-i semnala guvernului chinez că relaţia cu Statele Unite va depinde în parte de respectarea de către guvernul chinez a normelor universale de drepturile omului acceptate în politicile sale interne şi externe", a declarat acesta la o şedinţă a Congresului, la 9 aprilie.
"Refuzul de a vorbi despre drepturile omului va trimite un mesaj greşit către noii lideri chinezi referitor la priorităţile SUA", a precizat acesta adăugând că "acest lucru îi poate chiar încuraja să continue".
Sophie Richardson, director pentru China al Human Rights Watch, a declarat că primele vizite sunt importante şi a remarcat că a face presiuni asupra Chinei privind drepturile omului înseamnă practic susţinerea poporului chinez în lupta lor pentru recunoaşterea drepturilor fundamentale.
"Acesta poate fixa o ştachetă înaltă dacă afirmă public că soarta activiştilor chinezi şi eforturile depuse de oamenii din China pentru asigurarea drepturilor lor fundamentale sunt preocupări cheie pentru Statele Unite", a explicat Sophie Richardson într-o declaraţie.
Conducerea executivă
Avocatul pentru drepturile omului Jared Genser a avut posibilitatea să ajute disidenţi chinezi, fiind fondatorul grupului juridic pentru drepturi Freedom Now.
El a lucrat cu administraţia Bush pentru eliberarea şi călătoria în condiţii sigure în America a activistului chinez dr. Yang Jianli, iar acum lucrează cu activistul orb Chen Guancheng şi cu Geng He, soţia renumitului avocat pentru drepturile omului Gao Zhisheng, pentru eliberarea membrilor de familie ai acestora. Genser, Chen şi Geng He au participat, de asemenea, la şedinţa Congresului din 9 aprilie.
Chen a primit permis de a merge la studi în Statele Unite anul trecut, după ce a scăpat din arestul la domiciliu şi a solicitat azil la Ambasada SUA din Beijing. El militează pentru eliberarea membrilor săi de familie, care au fost grav bătuţi şi apoi arestaţi pentru acuzaţii false, aceasta fiind o modalitate de a-l pedepsi indirect.
Chen, cunoscut şi sub numele de "avocatul orb", a pledat pentru săraci, persoane deposedate de terenurile proprii şi în special pentru femeile care sunt forţate să facă avorturi. În cadrul şedinţei, acesta a afişat o lista cu numele unor oficiali chinezi şi a invitat guvernul SUA să le interzică să intre în Statele Unite din cauza activităţii lor criminale de persecutarea a lui şi a familiei sale.
Geng He a vorbit despre tortura şi cruzimile aplicate soţului său de către autorităţile chineze pentru că s-a străduit să apere petiţionari, practicanţii Falun Gong şi alte categorii de persoane care au fost persecutate aspru.
Gao a fost fie sub arest la domiciliu, fie încarcerată în secret peste şapte ani, a declarat aceasta. Ea a făcut apel la comunitatea internaţională să persiste în a acorda "atenţie" situaţiei soţului ei.
"Acesta este cel mai bun mod să fie protejat", a explicat aceasta.
Genser a afirmat că oficialii chinezi şi-au extins acum metodele lor de tortură asupra membrilor de familie. El a descris modul în care Gao şi familia sa au fost monitorizaţi de bătăuşi când erau sub arest la domiciliu, modul în care aceştia au urmărit-o pe fiica lui Gao la şcoală, au insultat-o în faţa colegilor de clasă şi chiar au urmat-o în baie.
Genser a declarat că a cerut Casei Albe ca preşedintele Obama să se întâlnească cu Chen şi Geng He în timp aceştia erau la Washington pentru audiere, dar i s-a transmis să meargă la Departamentul de Stat.
Deşi există multe variante, o poziţie clară cu privire la drepturile omului şi conducerea executivă din partea preşedintelui este necesară pentru a vedea îmbunătăţiri reale cu privire la drepturile omului în China, a declarat Genser.
"Până nu i se va transmite guvernului chinez un mesaj clar, fără echivoc şi consistent cu privire la drepturile omului - complet, cu valori de referinţă, termene şi consecinţele lipsei de acţiune - nu trebuie să ne aşteptăm că îşi va schimba comportamentul", a declarat acesta.