Legea pensiilor, adoptată după o dezbatere cu scandal. Deputat USR: E imoral să stoarceţi voturi de la pensionari
alte articole
Legea Pensiilor, proiectul de suflet al fostului ministru PSD al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după ce iniţial picase la vot în Senat graţie absenteismului masiv din rândul social-democraţilor.
S-au înregistrat 197 de voturi "pentru" şi 70 de abţineri.
Interesant este că pentru această lege au votat şi parlamentarii Pro România, deşi anterior Victor Ponta acuza public că este nesustenabilă financiar.
În cadrul dezbaterilor din plen, Olguţa Vasilescu a luat cuvântul şi a prezentat succint o parte dintre noile prevederi ale legii ce urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie.
Fostul ministru al Muncii a susţinut că legea pensiilor elimină toate inechităţile din sistem între femei şi bărbaţi, între persoanele de acelaşi sex, dar care au ieşit în ani diferiţi la pensie, "este vorba de introducerea masteratului şi doctoratului ca şi perioade contributive, condiţii mai avantajoase pentru mamele cu mai mulţi copii, se schimbă formula de calcul".
În ceea ce priveşte partea de pensii speciale, Olguţa Vasilescu a subliniat că "suntem singurul Guvern care am plafonat pensiile speciale în iulie 2017 şi asta ne-a costat la vot".
De cealaltă parte, opoziţia nu s-a arătat prea încântată de iniţiativa pesediştilor.
Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat folosirea în scopuri politice a fondului de pensii şi a atras atenţia că legea va avea un impact bugetar negativ de 8,5 miliarde de lei doar în 2019, bani care - atenţie - nu sunt prevăzuţi în legea bugetului de stat. Iar la anul impactul va fi de 25 de miliarde de lei. În opinia politicianului, aceşti bani vor fi acoperiţi din împrumuturi.
"Legea e o farsă. Să-ţi propui creşterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeţi că era în programul de guvernare, deşi nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. Aveţi această concepţie că pensiile speciale trebuie să rămână, noi considerăm asta profund imoral. Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale", a declarat Seidler de la tribuna Parlamentului.
Vă invităm să urmăriţi dezbaterile în materialul video.
Principalele prevederi, via Digi24
- Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.
- Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 - 1.265 de lei, 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
- Se menţine contractul de asigurare facultativă. În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată.
- Se introduc masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.
- Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură.
- Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.
- Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.
- Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
- Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.