Legea împotriva "bârfei online", primul arest în China
alte articole
Un băiat în vârstă de 16 ani a devenit de vineri primul chinez arestat, în conformitate cu noul regulament care controlează răspândirea de zvonuri - care nu „plac” regimului - pe internet, au declarat autorităţile din regiunea Gansu unde a aut loc episodul.
Ziarul local Beijing Times a dat vestea, fără a oferi identitatea tânărului. Băiatul a povestit pe internet despre moartea unui manager al unui local de karaoke, care a murit în urmă cu o săptămână, oferind o versiune diferită de cea dată de poliţie. El a insinuat că investigaţiile poliţiei au fost comise prea superficial acoperind vinovaţii. Pentru poliţie omul a murit prin căderea de pe o clădire, pentru băiat acesta a fost omorât în bătaie.
Comentariul băiatului de 16 ani a făcut imediat înconjurul internetului chinez, în contradicţie cu noile reguli care determină limita care nu trebuie depăşită pentru ştirile definite ca "nefondate".
Pe 9 septembrie un ordin de la Curtea Supremă chineză a decis că: ştiri nefondate citite mai mult de 5.000 de ori şi retransmise mai mult de 500 de ori constituie infracţiunea de calomnie şi se pedepseşte cu închisoare.
Este pentru prima dată când un cetăţean este găsit şi arestat sub noua regulă, care a cauzat senzaţie în China. Experţii juridici au declarat neconstituţionalitatea normei, în timp ce activiştii au numit-o un alt tip de cenzură şi un instrument uşor de persecuţie politică.
"Deci, o persoană - a scris un utilizator într-un comentariu, care a fost preluat chiar şi de presa din Hong Kong - nu este pedepsită pentru ceea ce face el, ci pentru ceea ce fac alţii cu postarea sa. Bine aţi venit în Evul Mediu." Cei care au scris mesajul sunt acuzaţi de defăimare, în conformitate cu noua interpretare juridică, ce consideră drept activităţi criminale ceea ce autorităţile numesc "zvonuri iresponsabile online" şi pe care le consideră infracţiuni grave.
Internetul a fost folosit în ultimii ani ca un mijloc puternic de expresie dar, de asemenea, un mijloc de a servi interesele statului. Multe cazuri de corupţie au fost expuse de către utilizatorii Weibo, popularul serviciu de micro-blogging din ţară. Şi în luna mai mânia pe Internet a izbucnit făcând redeschiderea anchetei în cazul unei tinere care a murit în Beijing într-un mall. Poliţia a lichidat incidentul ca o "cădere accidentală de pe o clădire", în timp ce colegii femeii au fost siguri că a fost vorba despre un caz de violenţă sexuală care s-a terminat cu o crimă. Protestele de la mall au apărut într-o fotografie de pe Weibo, retransmise de nenumărate ori şi poliţia a fost obligată să revizuiască incidentul.
Criticii noii legi susţin printre altele că reducerea la tăcere a utilizatorilor de pe Internet va afecta societatea civilă în China, deja bolnavă de corupţie. Acest lucru va genera o presiune socială chiar mai mare, care riscă să explodeze.