"Legătura dintre romi şi Schengen pur si simplu nu există" - Victor Ponta

Doua fete de etnie rroma.
Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)

Premierul Victor Viorel Ponta a comentat joi informaţiile apărute în presa franceză care susţine că preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a raliat Ministrului de Interne şi nu va susţine aderarea României la spaţiul Schengen în 2014, pentru a evita afluxuri masive de imigranţi romi.

Romii "nu au vocaţia integrării sociale" a afirmat Ministrul Valls , singura lor vocaţie reală fiind să se întoarcă la casele lor. Presa franceză a afirmat că opiniile preşedintelui Hollande coincid cu cele ale lui Valls în cea ce priveşte capacitatea romilor de a se integra social şi că preşedintele francez ar fi declarat, într-un cerc restrâns că "Doar o minoritate [dintre romi] caută să se integreze."

Ponta nu vede care este legătură între romi şi Schengen şi nu crede că numărul masiv de refugiaţi romi aflaţi în Franţa ar putea impieta aderarea noastră la Schengen în vreun fel.

"Legătura dintre romi şi Schengen ştiţi foarte bine că nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci nu există niciun fel de legătură practică şi nici juridică”, a explicat premierul Ponta.

Premierul crede că declaraţile atribuite lui Hollande ar fi simple speculaţii media, în sprijinul spuselor sale făcând referire la discuţiile avute cu prim-ministrul Franţei, Jean-Marc Ayrault, cu ocazia vizitei întreprinse de acesta în luna iulie, la Bucureşti.

"Franţa îşi va exprima opinia, şi-a exprimat-o la Bucureşti prin primul-ministru. Pe de o parte, sigur, şi aici este responsabilitatea României şi a Guvernului României de a implementa strategia de integrare a romilor, responsabilitate nu doar faţă de Franţa, ci faţă de întreaga Europa în colaborare cu Comisia Europeană..(...) Eu am încredere în declaraţiile oficiale ale Guvernului francez, au fost confirmate de către ambasada Franţei la Bucureşti. Lucrăm în continuare cu ministerul de Externe din Franţa pentru a combate eventuale fapte infracţionale pentru a implementa strategia de integrare a romilor, dar legătura dintre romi şi Schengen pur si simplu nu există. Romii sunt acolo, noi nu suntem în Schengen, iar romii sunt tot acolo. Nu are nicio legătură una cu alta. La fel cu ridicarea interdicţiilor pe piaţa muncii în Marea Britanie. De la 1 ianuarie se vor ridica interdicţiile şi în Marea Britanie şi în celelalte ţări. Nu are nicio legătură cu romii, ei sunt deja acolo, nu aşteaptă 1 ianuarie. Cred că este vorba de speculaţii media şi bătălii interne”, a conchis primul ministru, citat de pesurse.com.

Într-un discurs ţinut pe 13 iulie 2013 la ambasada Franţei, adresându-i-se premierului Ponta, Jean-Marc Ayrault declara: "Am rezumat de prea multe ori în ultimele luni relaţiile între Franţa şi România la problema romilor. Bineînţeles că există această problemă, iar dumneavoastră [Domule Ponta] sunteţi primul-ministru care a spus prima oară atât de sincer că minoritatea romă trebuie să trăiască în ţara sa natală şi trebuie să i se ofere mijloacele în acest sens. Şi trebuie să împărţim şi misiunea de a lupta împotriva criminalităţii organizate care exploatează fiinţe umane în cerşetorie, prostituţie, cu o cooperare poliţienească şi judiciară reîntărită. Iar Franţa trebuie să îşi asume responsabilităţile în această privinţă. Dar eu nu vreau să intru în această logică simplistă a stigmatizării. Vreau şi eu, ca şi dumneavoastră, să rezolvăm aceste probleme, să le abordăm, dar nu vreau să rezum relaţia cu România la această chestiune".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne