Lăzăroiu: "S-a întors frica de Ponta. Mai bine am sta cu ochii pe ultimele clipe ale muribundului"

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

"În ultima vreme Ponta a redevenit ceea ce a fost: arogant, obraznic, manipulator. E acel Ponta care declara relaxat că, în campanie, îşi ia punga de floricele şi berea şi se uită la adversari cum se măcelăresc între ei", scrie analistul politic Sebastian Lăzăroiu, pe contul său de Facebook.

Repliat o perioadă, după ruşinoasa înfrângere în alegeri, Lăzăroiu arată că "încă-şeful Guvernului României" se întoarce la vechile metehne: fuge de responsabilitatea politică (vezi voturile majorităţii asigurate de PSD în Senat împotriva justiţiei), ironizează opoziţia neputincioasă, aniversează trei ani de la "grandiosul" proiect voiculescian, USL (altfel, praf şi pulbere), călăreşte mediul de afaceri cu noi taxe şi impozite stupide, vânează propagandistic hipermarketurile spre deliciul micului electorat comunistofil, continuă să controleze o parte a presei de propagandă şi, în fine, îşi încearcă norocul trăgându-l pe blajinul, dar foarte popularul Iohannis în capcane mediatice.

Pe deasupra, fostul ministru al Muncii a remarcat că premierul Ponta pare că a îngropat definitiv reforma PSD "cu care ne ameninţa atunci când făcea bilanţul dezastrului de la prezidenţiale."

"Presupun că ăsta e motivul pentru care s-a instalat o anumită panică, pe care am mai observat-o în campania electorală din noiembrie. Am amici care văd un reviriment al PSD şi al lui Ponta. Văd lideri de opinie care sunt din nou îngroziţi de perspectiva unui PSD atotputernic, care va guverna şi după 2016 încolo. Temerile lor sunt alimentate şi de un Iohannis încă în afara rolului de preşedinte, dar şi de o opoziţie pasivă, măcinată mai degrabă de scandaluri interne şi, în mod evident, deja orientată să pozeze în "răul cel mai mic" şi nicidecum în alternativa demnă de votat în 2016", scrie Lăzăroiu.

În acest context, mesajul fostului consilier prezidenţial pentru opinia publică este acelaşi ca în campanie, acum chiar mai apăsat decât atunci:

"Nu vă fie frică de Ponta! Nu vă fie frică de PSD! Obişnuit să văd şi dincolo de cifrele din sondaje, pot să afirm că PSD se află pe drumul opoziţiei. Că se va întâmpla înainte de parlamentare sau că o consecinţă a parlamentarelor, e deja o chestiune de strategie politică. PSD nu are capacitatea să îşi revină. Se vede asta. În continuare singura lor preocupare este cum să îşi acopere tovarăşii cu probleme în justiţie (Dragnea şi Şova sunt doar două exemple, mai celebre).

Îşi încalcă propriile rezoluţii, se bâlbâie, retractează, revin. Sunt simptome ale dezorientării şi lipsei de valori. Guvernează haotic, cu ţinte mici, populiste, au reuşit să scandalizeze în mai puţin de o lună tot mediul de afaceri, pacienţii, sindicaliştii şi chiar simplii privitori ai grotescului spectacol oferit de Palatul Victoria. Cine are capacitatea să simtă această nervozitatea a societăţii nu se lasă amăgit de cifrele din sondaje. Atmosfera generală din ţară, dar şi disperarea care se citeşte în actul guvernării, anunţă trendul chiar înainte ca el să fie surprins de măsurători".

Lăzăroiu susţine că, mai degrabă, ar trebui să ne fie frică de lipsa alternativei, de siguranţa liberalilor că vor primi gratis, ca la prezidenţiale, voturi negative - "frica de Ponta şi PSD ne poate transforma iarăşi în alegători captivi, gata să se arunce în braţele primului venit în ordinea cifrelor popularităţii".

"Ar trebui să ne temem că în afară de spectacolul cătuşelor nu există nicio dezbatere serioasă (cu atât mai puţin soluţii) asupra surselor corupţiei. Ar trebui să ne temem de un aranjament ocult între PSD şi PNL, pe termen lung, pentru împărţirea prin alternanţă a puterii din România. Eu de asta mă tem. Şi, da, ar trebui să ne temem de ultimele clipe ale PSD la guvernare, nu de alta, dar am mai jucat cu toţii în filmul ăsta, în 2008, când România a terminat cu creştere economică mare şi cu un deficit bugetar la fel de mare. Ar trebui să ne temem de ultimele clipe ale oamenilor lui Ponta care îşi rezolvă pe genunchi, în fugă, disperaţi, obsesiile lor. De pildă, o restauraţie în educaţie. Dacă în justiţie încă ne apără americanii şi europenii, în economie şi educaţie nu va mişca nimeni din afară un deget", a explicat fostul consilier prezidenţial.

În concluzie, Lăzăroiu susţine că, decât să ne temem de Ponta şi PSD, mai bine suntem cu ochii pe ultimele clipe ale muribundului, să nu-l lăsăm să strice şi ce n-a reuşit încă.

"Pe de altă parte, ar trebui ca societatea civilă să formuleze câteva puncte esenţiale ale unui program de guvernare ambiţios, pentru cei care vor veni. Nu mai daţi cecuri în alb! Negociaţi la sânge voturile contra viitorului", a subliniat fostul ministru al Muncii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne