Analiza lui Lăzăroiu: "Ponta a descoperit jucăria care îl va face preşedinte în 2019"
alte articole
Victor Ponta a pierdut alegerile din 2014 pentru că n-a fost destul de popular, n-a avut destul electorat pentru a-l transforma în câştigător, s-a erodat şi la guvernare, însă acum a descoperit mecanismul care să-i crească şansele considerabil de a deveni preşedinte în 2019, scrie analistul politic Sebastian Lăzăroiu.
În opinia fostului consilier prezidenţial pentru ca şeful PSD să ajungă preşedinte în 2019 trebuie să fie îndeplinite patru condiţii esenţiale:
1. să rămână preşedintele PSD şi după ce pleacă de la guvernare.
2. să aibă un partid mai curat.
3. să reziste la guvernare până în 2016.
4. să candideze în 2019 din opoziţie pe fondul unei guvernări nepopulare.
"De un partid mai curat se ocupă DNA de câţiva ani, aici nu mai are el o grijă. Ca să rămână preşedinte al PSD a acţionat deja prin eliminarea potenţialilor competitori. Geoană a fost exclus, Ivan a fost şi el exclus şi asta doar pentru că s-au declarat pretendenţi la titlu. Dragnea a fost mai tăcut, a dat impresia că joacă cu Ponta, în speranţa că îi trage scaunul după parlamentarele din 2016, când toţi se aşteaptă ca PSD să treacă în opoziţie.
Condamnarea în primă instanţă i-a jucat însă o festă. Deja a demisionat din partid, n-a mai aşteptat să fie revalidat în funcţie de colegii din CEX. Prin fuziunea cu UNPR, Ponta va avea în locul lui Dragnea un om loial care să nu-i vâneze scaunul, Gabriel Oprea. Ca să reziste la guvernare încă un an nu e greu. Liberalii nu-şi doresc să ia puterea din multe motive - nu vor să facă majorităţi încropite, nu au consens pe un candidat la funcţia de premier, nu s-au omogenizat ca partid", a explicat Sebastian Lăzăroiu.
Partea mai grea este însă să candideze în 2019 din opoziţie pe fondul unei guvernări nepopulare, deşi a început încă de pe acum să lucreze la ea.
"Ponta ştie foarte bine comportamentul opoziţiei în anul electoral. L-a văzut chiar ieri în Parlament. Opoziţia vine cu tot felul de iniţiative populiste încercând să capitalizeze electoral. Dublări, triplări, creşteri de salarii, ajutoare, pensii, alocaţii. Scăderi sau eliminări de taxe şi impozite. Ponta va folosi acelaşi comportament duplicitar de ieri. Întâi avertizează că nu sunt bani (ceea ce e foarte adevărat), după care spune că e de acord şi-i lasă pe PSD-işti să sprijine iniţiativele populiste ale PNL. Deficitul creşte încet şi sigur. Ponta mai are de făcut un singur buget, pentru 2016, cu care se va juca din pix, păstrând aparenţele, aşa încât să termine mandatul cu indicatori macro rezonabili.
Nenorocirea va veni abia din 2017, când le va preda cu zâmbetul pe buze guvernarea liberalilor şi, împreună cu ea, toate bombele cu ceas, pe care înşişi parlamentarii PNL le amorsează de pe acum când sunt în opoziţie. Foarte probabil România va intra în procedura de deficit excesiv şi, dacă se mai întâmplă şi vreun Grexit până atunci, guvernarea liberalilor va avea practic de luat aceleaşi decizii pe care le-a avut guvernul Boc în 2010: dăm oameni afară, scădem salariile/pensiile, creştem taxele/impozitele sau lăsăm ţara să se prăbuşească", a continuat Sebastian Lăzăroiu.
Iar, în acel moment, fostul ministru al Muncii este de părere că Ponta le va aminti cinic liberalilor că i-a avertizat asupra riscurilor bugetare atunci când au propus râuri de lapte şi miere, se va spăla pe mâini de faptul că şi pesediştii lui au pus umărul la dezastru şi va ţipa zilnic, cum a făcut USL între 2010-2012, că avem un guvern incompetent, corupt şi împotriva românilor.
"Cine credeţi că va pierde alegerile prezidenţiale în 2019? Aţi ghicit, liberalul Iohannis. Cel care ieri, cu privirea lui blândă, spunea despre dublarea alocaţiilor: "e o măsură binevenită". Cine le va câştiga? Ponta, politicianul responsabil, care a avertizat de la început că nu sunt bani pentru măsuri populiste, dar liberalii nu au vrut să-l asculte şi, iată, sunt nevoiţi să bage ţara iar în austeritate. Aşadar, prima victimă electorală a prostiei de azi a liberalilor nu sunt ei, ci Iohannis. Iar al doilea beneficiar electoral e Ponta, în 2019.
"P.S. Vi s-a părut straniu că însuşi Ghiţă, prietenul lui Ponta, a ieşit ieri atât de responsabil să critice măsura de dublare a alocaţiilor şi să-i ceară lui Iohannis să nu promulge legea? N-ar trebui. Ghiţă e premierul lui Ponta, atunci când va fi preşedinte", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.