Lăzăroiu, despre dosarul Şova: Acum în PSD atmosfera e că dacă eşti urmărit penal eşti ca şi închis

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, miercuri seară, că purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, bănuit de corupţie, fie minte, fie nu ştie atunci când declară că după ce procurorii DNA finalizează dosarul, trebuie să voteze Parlamentul dacă va fi sau nu trimis în judecată.
Andrei Pricopie
14.08.2014

alte articole

Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
14.08.2014

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, miercuri seară, că purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, bănuit de corupţie, fie minte, fie nu ştie atunci când declară că după ce procurorii DNA finalizează dosarul, trebuie să voteze Parlamentul dacă va fi sau nu trimis în judecată.

Dan Şova a fost convocat, miercuri, la audieri la DNA, unde i s-a comunicat că are calitatea de suspect într-un dosar privind contractele pe care fosta sa casă de avocatură le-a avut cu societăţile energetice Rovinari şi Turceni. Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor este bănuit de complicitate la abuz în serviciu.

Fostul ministru al Transporturilor susţine că este persecutat politic şi că miza reală din acest dosar este formularea unei cereri de încuviinţare a trimiterii sale în judecată către Parlament în plină campanie electorală, obiectivul fiind de a afecta poziţia candidatului PSD la prezidenţiale, Victor Ponta. Potrivit hotnews.ro, Şova a afirmat că, în calitatea sa de fost ministru, nu poate fi trimis în judecată fără acordul Parlamentului, şi tocmai aceasta ar fi miza în urmărirea penală începută de DNA.

„O lămurire: în cazul lui Şova nu era nevoie de vot în Parlament pentru că nu era ministru atunci când a comis faptele. Valabil şi pentru Ponta pentru aceleaşi fapte. Şova zice că, după ce procurorii finalizează dosarul, trebuie să voteze Parlamentul dacă va fi sau nu trimis în judecată. Două ipoteze: minte sau nu ştie. Dacă minte, minte pentru că: fie e mitoman, ca şeful lui, fie vrea ca activul PSD să nu-l privească ca pe un paria (acum în PSD atmosfera e că dacă eşti urmărit penal eşti ca şi închis). Dacă nu ştie, nu ştie pentru că e prost”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, DNA trebuie să obţină aprobarea de la Parlament atunci când cere încuviinţarea cererii de arestare preventivă şi de percheziţie în cazul parlamentarilor. În ceea ce priveşte urmărirea penală, pentru aceasta nu este nevoie de vot în parlament, doar dacă „a mai făcut şi altele când a fost ministru”, a precizat Lăzăroiu, adăugând însă că acesta nu este cazul pentru Rovinari.

Dosarul Şova

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a precizat miercuri că valoarea contractelor lui Şova cu Complexele Energetice din Turceni şi Rovinari a crescut brusc după ce premierul Victor Ponta a devenit partener al societăţii acestuia, pe 30 august 2007.

"După ce a avut aceste contracte cu Turceni şi Rovinari, brusc valoarea acestora a crescut după ce Ponta a devenit partener la firma de avocatură Şova. Din acel moment, valoarea contractelor a crescut prin acte adiţionale brusc şi fără justificări. Foarte mult. Vorbim de complexe energetice din Gorj, unde Ponta e deputat. Are influenţă acolo. Deci asta e o metodă prin care banii publici se duc în buzunarele unor politicieni. Schema e următoarea: sunt avocat, mă fac politician, apoi fac contracte cu instituţiile publice. Şi sumele sunt foarte mari. Erau sume enorme", a declarat Monica Macovei, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Doi ani mai târziu, în presă au apărut informaţii conform cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un control în urma căruia ar fi constatat că Şova&Asociaţii ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la Complexele Energetice Rovinari şi Turceni, din zona de influenţă a lui Victor Ponta.

Potrivit Hotnews, imediat după izbucnirea scandalului, Dan Şova a respins acuzaţiile ANAF cu privire la ilegalităţile existente în contractele pe care firma sa de avocatură le-a avut cu Complexele Energetice de la Rovinari şi Turceni, calificându-le "total false şi nişte minciuni."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor