Lavrov acuză “presiuni colosale” în spatele valului de expulzări de diplomaţi ruşi din Europa

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)
Andrei Popescu
28.03.2018

Rusia susţine că “presiuni colosale şi un şantaj enorm” din partea Statelor Unite au dus la luarea, de către peste 20 de ţări, a deciziei de expulzare a unui anumit număr de diplomaţi ruşi din cauza acuzaţiilor că Moscova s-ar fi aflat în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia într-un oraş britanic.

“Ei cer ca unul sau doi diplomaţi, pe când ne şoptesc scuze, să părăsească ţara aceasta sau cealaltă. Ştim că acest lucru este rezultatul presiunilor colosale, a şantajului enorm care acum este principalul instrument al Washingtonului în sfera internaţională”, a afirmat marţi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov presei uzbeke din Taşkent.

Numeroşi aliaţi ai Marii Britanii, inclusiv SUA, au anunţat luni că au decis expulzarea a peste 100 de diplomaţi ruşi ca parte a unor măsuri aparent coordonate împotriva Kremlinului după ce Skripal, în vârstă de 67 de ani, şi fiica sa, de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi în 4 martie pe o bancă din oraşul britanic Salisbury. Cei doi se află în spital în stare gravă.

Marea Britanie susţine că neurotoxina Noviciok produsă de sovietici a fost folosită pentru a-i otrăvi pe cei doi şi insistă că Rusia este în spatele incidentului.

Moscova a respins acuzaţiile ca fiind “absurde”, declarând că substanţa folosită în atac ar fi putut proveni din ţările care o studiază, inclusiv Marea Britanie.

Lavrov a evidenţiat unele comentarii anterioare făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov şi de Ministerul rus de Externe, şi a precizat: “Desigur că vom da un răspuns, deoarece nimănui nu i-ar plăcea să tolereze un astfel de comportament grosolan şi nici noi nu o vom face”.

Într-o declaraţie făcută luni, Ministerul de Externe rus a afirmat că “forţe puternice” din SUA şi Marea Britanie se află în spatele atacului cu neurotoxina Noviciok împotriva lui Skripal.

La rândul său, Peskov a declarat că preşedintele Vladimir Putin va avea ultimul cuvânt în privinţa modului în care va răspunde Moscova la expulzările de diplomaţi.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat luni unui număr de 60 de diplomaţi ruşi – pe care Washingtonul aparent îi consideră spioni – să părăsească SUA.

Înalţi oficiali din administraţia Trump au afirmat că toţi cei 60 de cetăţeni ruşi sunt spioni care lucrează sub acoperire diplomatică, inclusiv 12 oficiali ai misiunii ruse la ONU.

Deportarea diplomaţilor ruşi reprezintă una dintre cele mai semnificative măsuri pe care administraţia SUA le-a luat împotriva Rusiei pe fondul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Moscova şi în ciuda promisiunilor făcute de Trump în timpul campaniei prezidenţiale că va încerca să îmbunătăţească relaţiilor ruso-americane.

Marea Britanie a expulzat deja 23 de diplomaţi din cauza atacului împotriva fostului spion Skripal, iar Rusia a răspuns cu aceeaşi monedă şi a expulzat 23 de diplomaţi britanici.

Peskov a afirmat sâmbătă că este extrem de neconfortabil cu această poziţie adoptată de ţările europene în cazul otrăvirii fostului spion rus şi a fiicei acestuia.

În plus, săptămâna trecută, Uniunea Europeană şi-a rechemat ambasadorul din Moscova.

De asemenea, liderii UE au publicat o declaraţie în Bruxelles în care au precizat că “este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă” de incidentul din oraşul britanic Salisbury, deşi nu au fost făcute publice dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor