Boris Johnson compară Cupa Mondială de Fotbal din Rusia cu Olimpiada nazistă. Kremlinul protestează

Ministrul britanic de externe Boris Johnson
Ministrul britanic de externe Boris Johnson (Luke MacGregor/Bloomberg/Getty Images)

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a comparat Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din această vară cu Jocurile Olimpice ce au avut loc în Berlin în 1936, susţinând că această comparaţie este “corectă”. Liderul nazist Adolf Hitler a dorit ca Jocurile să demonstreze aşa-zisa superioritate a rasei germane.

Kremlinul a declarat miercuri că este “inacceptabil” ca ministrul de Externe, Boris Johnson, să compare găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 de către Rusia cu organizarea Jocurilor Olimpice din 1936 de către Germania nazistă.

“Astfel de comparaţii ... sunt inacceptabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe pagina ei de Facebook.

Adresându-se miercuri Parlamentului britanic, Johnson a fost de acord cu un membru al opoziţiei care a sugerat că preşedintele rus Vladimir Putin va încerca să exploateze Cupa Mondială aşa cum Hitler a încercat să o facă în cazul Jocurilor din 1936.

“Cred că această comparaţie cu 1936 este cu siguranţă corectă. Cred că este o perspectivă neplăcută, sincer, să ne gândim că Putin va folosi acest eveniment sportiv pentru a fi glorificat”, a susţinut oficialul britanic.

Marea Britanie şi Rusia s-au atacat verbal reciproc de când a fost otrăvit un fost spion rus în oraşul britanic Salisbury, în 4 martie.

Londra a învinuit Moscova pentru acel atac, în care, potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, a fost utilizat un agent neurotoxic numit Noviciok, produs de ruşi. Drept răspuns, guvernul britanic a expulzat 23 de diplomaţi ruşi şi a afirmat că nu va trimite miniştri sau membri ai familiei regale la Campionatul Mondial de Fotbal.

Rusia a respins acuzaţiile privind otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale, şi a răspuns prin expulzarea a 23 de diplomaţi britanici şi închiderea Consiliului Britanic, o agenţie a Marii Britanii care promovează cultura.

Liderii nazişti au dorit să exploateze Jocurile Olimpice din 1936 pentru a promova credinţa lor în naţionalismul german şi supremaţia rasei ariene.

În timpul Jocurilor Olimpice din Germania, Hitler a refuzat să dea mâna cu atletul american de culoare Jesse Owens, care a câştigat patru medalii de aur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe