Cazul Skripal. Ungaria expulzează un diplomat rus

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei
Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat luni că a decis să expulzeze un diplomat rus, despre care a spus că a fost implicat în spionaj.

"Luând în considerare ceea ce s-a discutat la sesiunea Consiliului European, Ungaria expulzează un diplomat rus, care desfăşoară şi activităţi de spionaj", a notat Ministerul de Externe al Ungariei într-o declaraţie postată pe site-ul guvernului.

Statele Unite au declarat luni că vor expulza 60 de diplomaţi ruşi, alăturându-se astfel guvernelor din întreaga Europa care pedepsesc Kremlinul pentru atacul cu o substanţă neurotoxică asupra unui fost spion rus din Marea Britanie de care a fost acuzată Moscova.

Statele membre ale UE care au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi până la acest moment sunt: Germania (4 diplomaţi), Franţa (4 diplomaţi), Lituania (3 diplomaţi), Cehia (3 diplomaţi), Danemarca (2 diplomaţi), Italia (2 diplomaţi), Olanda (2 diplomaţi), România (1 diplomat), Polonia (4 diplomaţi), Estonia (1 diplomat), Letonia (1 diplomat), Finlanda (1 diplomat). Ucraina a anunţat că va expulza 13 diplomaţi ruşi.

Reamintim că fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşul britanic Salisbury pe 4 martie iar în prezent se află în spital în stare gravă. Testele au descoperit că cei doi au fost otrăviţi cu o substanţă neurotoxică de uz militar numită Noviciok. Substanţa - foarte toxică - poate fi fatală când este folosită chiar şi în cantităţi mici.