Cercetător rus susţine că a vândut gaz toxic novicioc unor gangsteri ceceni în anii '90

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Un om de ştiinţă în perioada sovietică susţine că a vândut fiole cu novicioc - agentul care atacă sistemul nervos, despre care se spune că ar fi fost folosit în cazul Skripal la începutul lunii martie - unor gangsteri ceceni în anii '90.

Marea Britanie învinuieşte Rusia pentru otrăvirea din 4 martie a fostului agent dublu Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, la Salisbury, cu o substanţă de tip noviciok, deşi Moscova neagă acuzaţia.

Leonid Rink, un chimist care a fost închis pentru că ar fi vândut gazul toxic unor gangsteri ce l-au folosit pentru a ucide un bancher rus şi secretarul său în 1995, a reiterat cazul său în presă, săptămâna aceasta.

Joi, Novaia Gazeta a readus cazul în paginile ziarelor, publicând o mărturie a lui Rink din 2000, în care acesta admitea că ştia că cei cărora le-a vândut gazul toxic, intenţionau să-l folosească în asasinate.

Documente secrete care au fost prinse în dosarul lui Rink din 1995 au arătat că "Rink a vândut substanţa unor ceceni care l-au asasinat pe Ivan Kivelidi şi asistentul său".

Rink ar fi transmis sute de doze ucigaşe de gaz toxic care a fost folosit în asasinatul din 1995 într-o fiolă ascunsă într-o cutie de prezentare a unui stilou. Incidentul s-ar fi petrecut într-o gară din centrul Moscovei, potrivit declaraţiei sale, preluate de Reuters săptămâna trecută.

Rink a afirmat că a fost plătit până la 1.800 USD pentru vânzare, potrivit Novaia Gazeta.

O unitate de cercetare chimică extrem de secretă în oraşul rus Shikhany a continuat dezvoltarea unei substanţe de tip noviciok până în 1994, conform mărturiilor unui chimist anonim, care a fost prezent la depoziţia lui Rink.

Joi, un tribunal din Londra a acordat permisiunea ca probele de sânge luate de la Skripal să fie prezentate inspectorilor de arme chimice în cadrul anchetei.