Cercetător rus susţine că a vândut gaz toxic novicioc unor gangsteri ceceni în anii '90

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Un om de ştiinţă în perioada sovietică susţine că a vândut fiole cu novicioc - agentul care atacă sistemul nervos, despre care se spune că ar fi fost folosit în cazul Skripal la începutul lunii martie - unor gangsteri ceceni în anii '90.

Marea Britanie învinuieşte Rusia pentru otrăvirea din 4 martie a fostului agent dublu Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, la Salisbury, cu o substanţă de tip noviciok, deşi Moscova neagă acuzaţia.

Leonid Rink, un chimist care a fost închis pentru că ar fi vândut gazul toxic unor gangsteri ce l-au folosit pentru a ucide un bancher rus şi secretarul său în 1995, a reiterat cazul său în presă, săptămâna aceasta.

Joi, Novaia Gazeta a readus cazul în paginile ziarelor, publicând o mărturie a lui Rink din 2000, în care acesta admitea că ştia că cei cărora le-a vândut gazul toxic, intenţionau să-l folosească în asasinate.

Documente secrete care au fost prinse în dosarul lui Rink din 1995 au arătat că "Rink a vândut substanţa unor ceceni care l-au asasinat pe Ivan Kivelidi şi asistentul său".

Rink ar fi transmis sute de doze ucigaşe de gaz toxic care a fost folosit în asasinatul din 1995 într-o fiolă ascunsă într-o cutie de prezentare a unui stilou. Incidentul s-ar fi petrecut într-o gară din centrul Moscovei, potrivit declaraţiei sale, preluate de Reuters săptămâna trecută.

Rink a afirmat că a fost plătit până la 1.800 USD pentru vânzare, potrivit Novaia Gazeta.

O unitate de cercetare chimică extrem de secretă în oraşul rus Shikhany a continuat dezvoltarea unei substanţe de tip noviciok până în 1994, conform mărturiilor unui chimist anonim, care a fost prezent la depoziţia lui Rink.

Joi, un tribunal din Londra a acordat permisiunea ca probele de sânge luate de la Skripal să fie prezentate inspectorilor de arme chimice în cadrul anchetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe