Kremlin: Tăcerea lui Trump după realegerea lui Putin nu este un gest “neprietenos”

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Jorge Silva/AFP/Getty Images)

Kremlinul a declarat că netransmiterea unui mesaj de felicitare lui Vladimir Putin de către preşedintele american Donald Trump cu ocazia realegerii în funcţia de preşedinte nu este o problemă.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat marţi reporterilor, la două zile după votul din cadrul alegerilor prezidenţiale, că el nu consideră tăcerea lui Trump un gest “neprietenos”.

El a afirmat că programul lui Trump nu i-a permis să transmită felicitările, sugerând că liderul american ar putea suna ulterior.

“Este posibil ca unii să nu poată da un telefon din cauza unui program încărcat, iar alţii dintr-un alt motiv”, a afirmat Peskov despre liderii internaţionali.

Pe fondul relaţiilor tensionate ruso-americane, care se află la cel mai scăzut nivel de la războiul rece, Peskov a precizat că “Putin rămâne deschis la ideea normalizării relaţiilor cu partenerii noştri americani”.

Casa Albă a afirmat luni că “nu a fost surprinsă de rezultatul” alegerilor prezidenţiale de duminică din Rusia şi că nu a fost luat în considerare transmiterea unui apel de felicitare.

Putin, care a fost preşedinte sau premier începând cu 1999, a obţinut peste 76% dintre voturi, conform Comisiei Electorale Centrale a Rusiei.

Alegerile au fost marcate de presupuse fraude, presiune asupra votanţilor de a merge la urne, şi în opinia observatorilor internaţionali nu au fost “opţiuni reale”.

Relaţiile ruso-americane s-au deteriorat grav din cauza disensiunilor legate de probleme precum agresiunea Moscovei în Ucraina, rolul Kremlinului în războiul din Siria şi presupusul amestec al ruşilor în politica şi alegerile din Occident.

Washingtonul a impus în 15 martie noi sancţiuni împotriva unor entităţi şi persoane din Rusia pentru ceea ce agenţiile americane de informaţii au declarat că a fost o interferenţă a Moscovei cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 cu scopul de a-l ajuta pe Trump să ajungă la Casa Albă.

Putin a afirmat luni că Rusia doreşte să construiască relaţii “constructive” cu alte ţări, doar că “nu depinde totul de noi”.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump l-a lăudat pe Putin şi a cerut în repetate rânduri o îmbunătăţire a legăturilor cu Rusia, însă relaţiile dintre cele două tabere au rămas tensionate.

Procurorul special american Robert Mueller şi trei comisii congresionale investighează presupusul amestec al Rusiei în alegeri şi dacă asociaţi ai lui Trump au colaborat cu Rusia pentru a influenţa rezultatul scrutinului prezidenţial. Acuzaţiile au fost negate atât de Kremlin cât şi de Trump.

În cel mai recent gest de amplificare a tensiunii dintre Washington şi Moscova, liderii din Franţa, Germania, SUA şi Marea Britanie au susţinut într-o declaraţie comună, publicată săptămâna trecută, că “detestă” un atac care a avut loc în 4 martie asupra unui fost spion rus şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury. Declaraţia a mai precizat că atacul, comis cu ajutorul unei substanţe neurotoxice periculoase, a fost un asalt asupra suveranităţii britanice şi o “încălcare a dreptului internaţional”.

Rusia a fost învinuită pentru tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, care se află în prezent în spital în stare gravă.

Marea Britanie a afirmat săptămâna trecută că va expulza 23 de diplomaţi ruşi şi va suspenda contactele de nivel înalt ca parte a unui pachet de măsuri luate împotriva Moscovei ca răspuns la incident.

La rândul ei, Casa Albă a susţinut într-o declaraţie publicată săptămâna trecută că este de acord cu evaluarea guvernului britanic că Rusia este responsabilă pentru otrăvirea lui Skripal, adăugând că susţine “decizia Marii Britanii de a expulza diplomaţi ruşi, acesta fiind un răspuns corect”.

“Această ultimă acţiune a Rusiei se potriveşte cu un tipar de comportament în care Rusia nu ţine cont de ordinea internaţională bazată pe reguli, subminează suveranitatea şi securitatea ţărilor lumii şi încearcă să submineze şi să discrediteze instituţiile şi procesele democratice occidentale. SUA lucrează împreună cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a se asigura ca acest tip de atac oribil nu va mai avea loc din nou”, mai susţine declaraţia.

Rusia neagă orice implicare în atac şi a promis un răspuns rapid la ceea ce a numit drept mişcări “distructive” ale Marii Britanii. De asemenea, Kremlinul a avertizat că este pregătit să expulzeze un anumit număr de diplomaţi britanici din Rusia şi chiar a sugerat că Londra a orchestrat atacul în încercarea de a alimenta isteria anti-rusească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe