Laureat al premiului Nobel "moneda euro a fost o greşeală"
alte articole
Uniunea Europeană ar trebui să se îmbarce într-un proces de descentralizare şi să întoarcă unele structuri decizionale înapoi către statele membre dacă doreşte să supravieţuiască şi să crească - este de părere Oliver Hart, nominalizat la premiul Nobel pentru Economie, citat de euractiv Spania.
Pe 9 decembrie Hart şi colegul său, Bengt Holmstrom, au fost premiaţi pentru cercetările lor în cadrul teoriei contractelor, care este aplicabilă în diferite sectoare, de la privatizare la felul în care ar trebui să fie plătiţi directorii executivi.
Hart a declarat pentru EFE că după părerea sa, cuv\ntul cheie în cadrul politicii UE ar trebui să fie descentralizarea şi că Bruxelles-ul a mers "prea departe cu centralizarea puterii". Economistul britanic este de părere că odată de UE abandonează această intenţie, "va putea să supravieţuiască şi să înflorească, însă în mod contrar, ar putea eşua".
Hart, care este profesor la Harvard, subliniază că membrele UE nu sunt suficient de omogene pentru a funcţiona la unison şi că ideea de a face 28 de ţări să funcţioneze ca una singură este "o greşeală".
Laureatul premiului Nobel opinează că Bruxelles-ul ar trebui să păstreze controlul asupra deciziilor în zone cheie, cum ar fi libera circulaţie a persoanelor şi schimburile comerciale libere, deşi există probleme şi în ceea ce priveşte migraţia forţei de muncă.
Celălalt laureat al premiului Nobel, Holmstrom, a declarat pentru EFE că UE ar trebui să-şi redefinească priorităţile, să îşi limiteze activităţile şi corpul regulatoriu, pentru a se putea concentra pe lucrurile cu adevărat esenţiale”.
Economistul finlandez, care predă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), este de părere că Bruxelles-ul trebuie să-şi regândească sistemul de guvernare şi regulile de bază pentru a le face mai "simple şi mai clare".
Hart consideră că “euro-ul a fost o greşeală” şi a subliniat că şi-a păstrat această opinie încă de la lansarea uniunii monetare.
Economistul, care are cetăţenie dublă, finlandeză şi americană, este critic la adresa lui Donald Trump şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre propunerile agendei magnatului american, în principal referitor la deregularizarea financiară.