Marine Le Pen: Copiii imigranţilor ilegali nu ar trebui să aibă acces la educaţia publică

Conform unei propuneri lansate de lidera Frontului Naţional francez, copiii imigranţilor ilegali nu ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de serviciile de educaţie publică. Propunerea face parte dintr-o platformă de restricţionare a accesării serviciilor sociale pentru migranţi.
Lidera Frontului Naţional francez, Marine Le Pen.
Lidera Frontului Naţional francez, Marine Le Pen. (Captură Foto)

Marine Le Pen a declarat joi la o conferinţă în Paris: “Nu am nimic împotriva străinilor dar le spun: dacă veniţi în ţara noastră nu va aşteptaţi să fiţi trataţi [de sistemul sănătăţii] şi copiii voştri să fie educaţi pe gratis”.

“S-a terminat cu această situaţie, gata cu joaca”, a declarat ea, adăugând că sistemul de învăţământ al Franţei a ademenit imigranţii precum o “sugativă”.

Comentariile lui Le Pen au atras nemulţumirea guvernului socialist. Ministrul socialist al educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem, a etichetat poziţia liderei Frontului Naţional ca fiind ruşinoasă şi a precizat că merge împotriva valorilor Republicii Franceze.

“Vă amintesc că este o chestiune de onoare ca Republica Franceză să acorde copiilor, tuturor copiilor, dreptul la educaţie – cu alte cuvinte, dreptul la un viitor”, a precizat Vallaud Belkacem.

Interzicerea accesului copiilor la educaţie ar reprezenta în prezent o încălcare a legii franceze, care garantează învăţământul pentru toţi copiii din ţară.

În plus, Le Pen a propus ca imigranţii fără statut legal să treacă printr-o “perioadă de aşteptare” înainte să beneficieze de serviciile sociale, inclusiv şcolarizare gratuită pentru copii.

“Cred că o perioadă de timp aceştia trebuie să plătească taxe înainte să poată accesa toate serviciile publice, precum educaţie, securitate socială”, a susţinut ea în timpul vizitei anuale la Târgul de Crăciun de pe bulevardul Champs-Elysees din Paris.

Le Pen a promovat de mult timp expulzarea imigranţilor ilegali şi a cerut un control mai strict al cererilor pentru azil. În plus, ea a propus retragerea Franţei din Uniunea Europeană şi zona euro.