Iohannis dă asigurări ţărilor membre UE că nu va numi un premier penal

Din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste, iar noul premier va fi numit cu respectarea criteriilor de integritate, le-a explicat Iohannis ambasadorilor ţărilor membre UE.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis a avut marţi, 13 decembrie a.c., o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, întrevedere în cadrul căreia au fost discutate cu prioritate rezultatele şi implicaţiile alegerilor parlamentare care au avut loc în 11 decembrie.

Cu această ocazie, Preşedintele României a evidenţiat că România are, în prezent, o democraţie consolidată, ceea ce se confirmă şi prin faptul că din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste.

"În ceea ce priveşte desemnarea noului prim-ministru, Preşedintele României a subliniat că va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate, fapt care a fost enunţat înaintea începerii campaniei electorale", se arată în comunicatul preşedinţiei.

Pe de altă parte, şeful statului a menţionat că, în ciuda situaţiei complicate la nivel european, România îşi menţine angajamentul ferm faţă de proiectul european şi, de asemenea, cetăţenii români sunt profund ataşaţi valorilor europene.

România consideră că adâncirea integrării europene este calea de urmat pentru un viitor de succes al Uniunii Europene, a precizat Iohannis.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la zona euro, preşedintele Iohannis a susţinut că aceasta rămâne un obiectiv strategic, menţionând că mult mai important decât fixarea unui termen de aderare este ca România să facă eforturile necesare astfel încât să fie foarte pregătită pentru aderare într-o perioadă rezonabilă de timp.

Referitor la deţinerea preşedinţiei Consiliului UE de către România în 2019, şeful statului a precizat că exercitarea pentru prima dată de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va fi o importantă oportunitate pentru statul român, dar şi o mare responsabilitate, depunându-se toate eforturile pentru a exercita cu succes acest mandat.