Laura Ştefan, expert în domeniul anticorupţiei, desemnată cea mai curajoasă femeie a anului 2015
alte articole
Premiul Ambasadei SUA pentru cea mai curajoasă femei a anului 2015 a răsplătit, şi în acest an, lupta pentru statul de drept. După ce în anul 2014, această distincţie i-a revenit şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în 2015, premiul i-a fost acordat Laurei Ştefan, expert în domeniul anticorupţiei şi statului de drept.
În cadrul unei ceremonii organizate joi de Ambasada SUA, Laura Ştefan a fost desemnată câştigătoare a premiului "Femeia curajoasă" a anului 2015 şi nominalizarea Ambasadei SUA la Bucureşti pentru premiul "Femei curajoase din întreaga lume", acordat de Secretarul de Stat al SUA. Laura Ştefan este expert în domeniul anticorupţiei şi statului de drept şi o curajoasă susţinătoare a statului de drept, reformei judiciare şi drepturilor omului.
"Chiar şi atunci când se confruntă cu insulte şi ameninţări la adresa sa, ea pledează neobosit pentru toate acestea, iar ONG-ul în cadrul căruia activează, Expert Forum, este un model pentru societatea civilă din România", şi-au exprimat oficialii SUA aprecierea la adresa activaţii Laurei Ştefan.
"Aşa cum ştim cu toţii, grupurile societăţii civile sunt o componentă esenţială a oricărei democraţii. Ele trag autorităţile la răspundere. În această privinţă, Laura Ştefan a fost o luptătoare. Ea demonstrează nu doar neînfricare, luând public poziţie împotriva abuzurilor, ci şi o capacitate unică de a identifica posibile lacune legislative care pot genera abuz. Recent, ea a atras prima atenţia asupra unor acte legislative adoptate tacit de Parlament, care subminau cadrul juridic anticorupţie şi făceau prevederile Codului Penal neaplicabile în cazul aleşilor. Laura Ştefan a jucat de asemenea un rol esenţial în alegerile trecute. Ea şi ONG-uri care lucrează cu Expert Forum au monitorizat două runde de vot, au coordonat observatorii independenţi, au adunat informaţii despre cazurile de abuzuri şi ilegalităţi şi au depus plângeri la Biroul Electoral Central, care ulterior a reformat procedurile electorale în România.", mai arată oficialii SUA, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
Ambasada SUA la Bucureşti a nominalizat şi alte trei femei pentru trofeul de cea mai curajoasă femeie din România.
Cele trei femei omagiate joi pentru curajul lor sunt Nicoleta Biţu, Rodica Mihăilă şi Carmen Ungurean.
Nicoleta Biţu este director executiv al Romano ButiQ, activistă pentru drepturile romilor şi o susţinătoare a femeilor rome. Ea pledează pe o serie amplă de teme, inclusiv: egalitatea de gen; intervenţie socială prin educaţie şi sănătate; pregătirea liderilor şi mentorat; proiecte generatoare de venit în comunităţile rome. Pe parcursul carierei sale, Nicoleta Biţu a îmbinat cercetarea subiectelor legate de comunitatea romă cu activismul încununat de succes în societatea civilă. Pentru dedicarea şi perseverenţa dovedite în susţinerea drepturilor romilor în ultimii douăzeci de ani, Ambasada SUA o recunoaşte drept femeie de curaj, arată Ambasada SUA.
Rodica Mihăilă este Profesor Emerit la Universitatea din Bucureşti. Potrivit Ambasadei SUA, dr. Mihăilă a fost deschizătoare de drumuri în educaţia românească, predând literatura americană chiar şi în timpul regimului comunist, când această activitate o punea în mare pericol.
După Revoluţie, ea a luptat pentru înfiinţarea şi introducerea programului de Studii Americane în universităţile româneşti, în multe dintre care nu se abordaseră niciodată subiecte legate de America. Rodica Mihăilă este fondatoarea programului de Studii Americane din cadrul Universităţii Bucureşti, devenit în ultimii 21 de ani model pentru celelalte universităţi din ţară. În prezent, dr. Mihăilă continuă să-şi demonstreze spiritul de lider din funcţia actuală de director executiv al Comisiei Fulbright şi a făcut multe schimbări benefice care vor avea efecte pe termen lung asupra relaţiei bilaterale.
Carmen Ungurean, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, coordonează Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Chiar în luna martie, dr. Ungurean a prezentat un raport despre acest program. În raport, ea a subliniat adevărul despre finanţarea şi limitările administrative ale programului. Ea a semnalat prăpastia dintre potenţialul programului şi finanţarea acordată acestuia, remarcând că bugetul acordat în 2014 pentru acest program a permis efectuarea a doar o treime dintre testările posibile.
Dr. Ungurean a menţionat de asemenea că România înregistrează cea mai mare incidenţă şi una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii cauzate de cancer de col uterin din UE, din cauza depistării şi prevenţiei tardive. Dr. Ungurean este unul dintre mulţii angajaţi ai Institutului Naţional de Sănătate care contribuie discret, încă cu foarte mult profesionalism şi multă dedicare la progresul sistemului de sănătate publică din România, arată oficialii americani.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.