Ambasada Germaniei: Imunitatea parlamentară să nu fie uzitată în mod abuziv în scopul protejării unor persoane

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

În contextul intensificării discuţiilor despre imunitatea parlamentarilor, care de multe ori s-a dovedit o piedică în calea Justiţiei, Ambasada Germaniei a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că observă cu îngrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluării procesului MCV.

"Ambasada Germaniei la Bucureşti sprijină eforturile constante ale autorităţilor române de urmărire penală în lupta împotriva corupţiei. Acestea sunt expresia obligaţiilor asumate de România în cadrul comunităţii de drept şi de valori pe care o reprezintă UE şi care se concretizează în Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfăşura fără limitări.

Respectul faţă de independenţa justiţiei şi faţă de principiul separării puterilor în stat impun abordarea imunităţii parlamentare de aşa manieră, încât aceasta să nu fie uzitată în mod abuziv, în scopul protejării unor persoane individuale. În acest context, observăm cu deosebită atenţie şi îngrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluării procesului MCV", a precizat Ambasada Germaniei.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, opina recent că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată cu totul pentru că nu este normal ca un vot politic să blocheze justiţia - caz tot mai des întâlnit odată cu intensificarea luptei anticorupţie, de unde şi expresia deja consacrată - "Parlamentul, scut pentru corupţi".

De aceeaşi părere a fost şi fostul preşedinte Traian Băsescu, care a adăugat însă că trebuie să rămână imunitatea pentru declaraţii şi pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice. Detalii aici.

Recomandăm şi Kovesi: "Imunitatea parlamentarilor trebuie complet eliminată. Nu e normal ca un vot politic să blocheze justiţia".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne