Laura Codruţa Kovesi: ”N-o să curăţăm România de corupţie doar prin arestări” (video)

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Procurorul şef al DNA a primit ieri premiul Grupului de Dialog Social (GDS) pentru anul 2014 ca recunoaştere a eficienţei şi profesionalismului de care a dat dovadă DNA în lupta împotriva corupţiei. Cu acest prilej, Kovesi a explicat că ”nu vom rezolva corupţia din România arestând oamenii. Degeaba arestăm oameni, dacă lucrurile nu se schimbă. Este nevoie şi de măsuri preventive”, dar DNA are doar atribuţii de combatere a faptelor de corupţie. Ea a demontat şi problemele artificiale ale denunţătorilor şi telejustiţiei, explicând cum funcţionează instituţia anticorupţie.

”Acest premiu revine fiecărui coleg din DNA. DNA nu este un om, ci o instituţie matură, profesionistă, în care lucrează oameni care cred în simboluri. Rezultatele obţinute sunt munca tuturor procurorilor din DNA. Procurorii au fost solidari şi au crezut în nişte valori, au acţionat cu profesionalism şi corectitudine”, a declarat Kovesi în cadrul dezbaterii ”Lupta împotriva corupţiei versus ţara procurorilor”, organizată de GDS în marja acordării premiului.

Şefa DNA i-a asigurat pe membrii GDS că în ciuda presiunilor extrem de mari şi a atacurilor împotriva instituţiei, aceasta va ”continua în acelaşi fel. Suntem imuni la atacuri, suntem imuni la tot felul de încercări de decredibilizare a activităţii noastre iar răspunsul nostru va fi de a investiga în continuare dosare importante şi de a încerca să dovedim cât mai multe fapte de corupţie”.

Întrebată despre acuzaţiile că multe dosare DNA ar fi bazate doar pe denunţuri, Laura Codruţa Kovesi a arătat că problema denunţătorilor este una artificială. ”Judecătorii trimit la închisoare, procurorii propun arestarea preventivă. Denunţul constituie doar un mod de sesizare şi nu există niciun dosar bazat doar pe un denunţ la DNA, ci acesta trebuie coroborat cu alte probe: expertize, măturii”, a explicat şefa DNA. Ea a arătat că denunţul nu este acelaşi lucru cu recunoaşterea faptei. Persoanelor cercetate penal care recunosc o faptă de corupţie şi cooperează cu organele de anchetă li se reduce pedeapsa la jumătate conform legii, astfel încât în multe dosare ”nu sunt denunţuri, ci recunoaşteri ale vinei”.

Kovesi a demontat şi propaganda cu ”România, ţara procurorilor”, lansată de unii politicieni, arătând că ” potrivit statisticilor, în România sunt 7.144 de arestaţi, din care doar 155 sunt arestaţi pentru fapte de corupţie care intră în competenţa DNA. Acest zgomot de cătuşe este vizibil din cauza calităţii persoanelor investigate care deţin funcţii publice importante”. Mai mult, procurorul şef a explicat că instituţia pe care o conduce este supusă unui dublu control: al CSM şi al instanţelor de judecată.

”Nici termenul de telejustiţie nu poate fi imputat DNA. Noi nu mergem la televiziuni, nu ne facem campanie. Această telejustiţie nu se întâmplă din cauza noastră. Jurnaliştii se ocupă de mediatizare. Eu nu pot să alung jurnaliştii din jurul DNA pentru că vin oameni la audieri. Nu pot bloca strada. De foarte multe ori se fac acuzaţii nefondate, iar noi nu putem ieşi public mereu. Deşi explicăm unele lucruri, ba nu le vedem preluate, ba suntem ignoraţi. Suntem încorsetaţi de legi şi regulamente şi nu putem răspunde fiecărui atac, dar încercăm să comunicăm profesionist şi cu respectarea drepturilor persoanelor investigate”, a adăugat şefa DNA.

”Termenul de telejustiţie nu poate fi imputat DNA. Noi nu mergem la televiziuni, nu ne facem campanie. Jurnaliştii se ocupă de mediatizare. Eu nu pot sa alung jurnaliştii din jurul DNA pentru că vin oameni la audieri. Nu pot bloca strada”

În opinia ei, România nu poate fi curăţată de corupţie doar prin arestări, ci este nevoie şi de măsuri de prevenire, care nu intră în atribuţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Întrebată de cooperarea DNA-SRI, Laura Codruţa Kovesi a afirmat că aceasta este foarte bună, dar numărul de dosare deschise pe bază de sesizări de la SRI a scăzut, în timp ce numărul dosarelor deschise ca urmare a sesizărilor venite de la cetăţeni a crescut.

Şefa DNA a explicat că principalele criterii după care se ghidează procurorii DNA în activitatea lor sunt evitarea prescripţiei unor dosare, prejudiciul din dosar şi funcţia celui cercetat. ”De aceea am anchetat politicieni din toate partidele, nu putem fi acuzaţi de partizanat”, a concluzionat Kovesi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne