Oamenii Codruţei Kovesi au trecut la arestări în dosarul de corupţie de la CFR

(photos.com)

Şefa serviciului Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, Ştefănescu Estrella şi omul de afaceri Iorgu Ganea, reprezentant al SC Regiotrans, îşi vor petrece următoarele 30 de zile după gratii, au decis magistraţii Tribunalului Bucureşti, decizia nefiind însă definitivă, potrivit Agerpres.

Dosarul instrumentat de oamenii Codruţei Kovesi vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în domeniul transportului feroviar privat de călători şi subvenţiilor, comise în perioada 2008 - 2013.

Ştefănescu Estrella este acuzată de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul, precum şi de luare de mită în formă continuată.

Iorgu Ganea, reprezentant al Sc Regiotrans, este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată, de folosirea în mod direct şi indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul, precum şi de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de următoarele persoane fizice şi juridice: SC Regiotrans SRL Braşov, Florin Hădărean, director Regiotrans SRL, Gheorghe-Valentin Ciapraz, Claudiu-Octavian Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură - Ministerul Transporturilor şi Nicolau Costache, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov.

SC REGIOTRANS SRL este o societate privată care desfăşoară activităţi sociale de transport călători şi beneficiază de subvenţii de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenţei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători şi costurile reale de transport.

Deşi operatorul naţional SNTFC „CFR Călători” a renunţat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivaţia nerentabilităţii, acestea au fost preluate imediat de SC REGIOTRANS SRL care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menţionaţi şi sub pretextul necesităţii creşterii numărului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin „social”, deşi traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obţine un cuantum al subvenţiei cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situaţii cu o acoperire a capacităţii de transport de numai 5-10%.

Procurorii DNA susţin că, în schimbul sprijinului acordat Regiotrans şi altei societăţi, Estrella Ştefănescu a primit mită diferite foloase necuvenite.

Pentru a citi mai multe detalii despre acest dosar intraţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne